naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Reportages Topi.be

JOS en WIM KEMPENEERS, Nieuwerkerken - 1 NAT. PERPIGNAN 7.752 Oude

woensdag 13 augustus 2008
 

Eind 2006 na hun provinciale overwinning vanuit Perpignan tegen 943 oude ( 9 Nat. 6765 oude ) stelde ik Wim voor een reportage te maken, hij weigerde vond de prestaties nog niet goede genoeg. Nu voorjaar 2007 deed ik hem hetzelfde voorstel, immers in 2007 won men 1 Prov. Irun 493 oude - 2 Nat. C 1033 oude - hetzelfde verhaal, wacht nog maar. Nu bij de nationale overwinning vanuit Perpignan kon mijn dorpsgenoot niet meer neen zeggen. En het is hem van harte gegund, immers het betreft een vent met een gouden karakter die als mens veel respect afdwingt. !



Kempeneers, Nieuwerkerken

De naam Kempeneers, verwierf door wijlen vader Jos, wereldfaam, hij stichtte niet alleen een gerenommeerd transportbedrijf, maar samen met zijn echtgenote Irma een gezin van zes zonen en twee dochters. De luttele vrije tijd ging naar de duivensport, met een enorme voorliefde voor de fondvluchten.

Men vertegenwordigde België maar liefst zes keer op de Olympiades en vergaarde nationale overwinningen vanuit Cahors'66 - Marseille'81 - Brive'82 ..... ondertussen stapelde men jaarlijks de provinciale overwinningen op.

De jongste zoon, Wim, werd geboren met een duif in het hart, nooit was hij van vaders voeten weg te slaan en groeide dan ook op in het duivenmilieu. Einde jaren '90, men won nog wel 3 en 6 Nat. Tarbes'96, doch omwille van familiale omstandigheden ( aanslepende ziekte van vader ) , drukke zakenleven... verliep de sport wat moeizamer. Doch begin 2003, kwam Wim's broer Valere, na een onderbreking van de duivensport sinds meer dan 40 jaar de welkomende helpende hand reiken en nu met zoontje Maxim is de opvolging wederom verzekerd.

2003 : een nieuwe start

Wim en Valere gingen rond de tafel zitten en bespraken alle onderdelen van de sport. De hokken, de duiven, de verzorging, de manier van handelen.

De hokken, deze waren reeds vrij oud en werden gerenoveerd, of tewel gemoderniseerd. De verluchting werd aangepast, de binnenkant vernieuwd, langs de buitenzijde kwam er de nodige renovatie..... en duif en melker voelden er zich goed mee.

De duiven : klasse materiaal was er voldoende aanwezig, alles berustte op de oude maar degelijke basis, doch alle kwekers werden ter hand genomen, wat niet voldeed verdween zo snel als mogelijk. Hiervoor werd er gekeken naar de kweekprestaties, de vliegprestaties van de nakomelingen !

De verzorging : via modernisering werd er getracht om de voorradige tijd zo optimaal mogelijk te gebruiken. Men hanteert daarvoor een schema dat zo punctueel mogelijk wordt opgevolgd. Daarnaast wordt er meermaals beroep gedaan op zowel dierenarts Raf Herbots als Karlo Vanrompaey.

De manier van handelen : Wim zorgt voor de algemene verzorging, het inmanden , trainen, etc.... Valere is de helpende hand die de administratie bijhoudt, de afstamming en de prestaties....en Wim aanvult waar nodig is. Zelf woont Valere in de provincie Antwerpen, meer bepaald Westerlo en sinds 2005 heeft hij daar via het nestspel reeds een aantal mooie prestaties neergezet.

De stamopbouw

Naast de prachtige prestaties die door wijlen Jos Kempeneers werden neergezet kreeg de naam eveneens beroemdheid door de aankoop van legendarische duiven zoals De Witpen Hector Desmet, Geraardsbergen. Deze crack met ringnummer 4613463/52 werd op 8-jarige leeftijd aangekocht. Het was een ware winner met op zijn palmares o.a. een 7 Nat. St.Sebastian, hij zou uitgroeien tot een topkweker en aan de basis liggen van maar liefst 9 provinciale winnaars in de periode ‘66 - '70.

De 131-duivin Jan Aarden

Ongetwijfeld een hoofdstuk apart, immers Jos trok, als een der eersten richting Nederland om er de beste Aarden-duif ooit aan te kopen. De legendarische 131-duivin van Jan De Weert, Steenbergen, de duif die de naam Jan Aarden groot maakte. Dit fenomeen NL 65-568131 won in haar geboortejaar reeds de 2 Nat. Angoulème 6000 jonge. Nadien bleef ze gedurende acht jaar een meesteres van het vliegruim met : 4 Nat. Dax 5213 p - 5 Nat. St.Vincent 10983 p - 11 Nat. Dax 2969 p - .... Op achtjarige leeftijd won ze nog de 153 Nat. St.Vincent en de 112 Nat. Dax . Ze ligt aan de basis van talrijke Nederlandse, maar aan Belgische fondkolonies.... De Zwarte Moordenaars, Braakhuis, .... Een van haar eerste zoons behaalde te Nieuwerkerken de 3 Nat. Perpignan 1976.

Barcelona-koppel Kuypers

Het legendarisch Barcelona-koppel van de Gebr.Kuypers , ze waren de ouders van "Barcelona I - 113/73", deze won 3 Nat.Barcelona'75 - 1 Nat. Barcelona'76. Zijn broer de "Barcelona II 053-72" won 2 Nat.Barcelona'75, schitterde vijf jaar na elkaar uit de Catalaanse hoofdstad met 2, 21, 44, 95 , 116, Nationaal. Vervolgens was er nog de "Barcelona II 192-73" met 3, 13, 54, 447, Nat.Barcelona.

Ook dit was de familie Kempeneers niet ontgaan, en op een verkoping late jongen in 1976 kocht men een dochter van de Barcelona I, namelijk de NL 76-578161, welk zou uitgroeien tot een kwaliteitsvolle kweekduivin.

De kweekstrategie

Bovenstaande lijnen werden met elkaar samengebracht en verder ingeteeld zodat men momenteel nog steeds de lijn van de 131 duivin zo zuiver mogelijk heeft. Deze ingeteelde duiven worden dan op hun beurt gekruist met bijgehaald, nieuw fondbloed, zoals bvb. Cor de Heyde duiven, waar men veel verwachtingen van heeft. Ook de 1 S/Nat. Jarnac 2002 van Albert Willems, Eisden , waar we in de afstamming de Gerda (1 I.Nat.Barcelona en de Rode Primus I.Pares van Pros Roosen in terug vinden) bracht reeds goede nakomelingen voort. Jaarlijks gaat men dan ook op zoek naar kwaliteitsvolle fondduiven. (Brinkman via Buellens, Heverlee - Streel, Vreren, Depasse Lardenoye.... en waarschijnlijk nog een aantal vergeten.....)

Immers stilstaan is achteruit gaan ! Bekijk de afstamming van de winnaars, ofwel vindt men er meerdere winnaars in terug, ofwel zitten er tussen de voorouders sterk ingeteelde duiven in de afstamming.

Veel belang hecht men aan de duivinnen als kweekster. De best presterende fondvliegsters verhuizen dan ook zo vlug mogelijk richting kweekhok. Als jaarling krijgen ze reeds een St.Vincent vlucht voorgeschoteld en als twee-jarige Barcelona en Perpignan. De besten verhuizen hierna reeds naar het kweekhok ! Snel handelen zorgt op deze manier voor jeugdige kweekduivinnen die reeds geselecteed werden op hun prestaties en kunnen.

Eigen visie - eigen keuzes

Men heeft dus nood aan een zo breed mogelijke basis, doch een gelijkvormigheid. De duiven hier te Nieuwerkerken zijn dan ook op hun best bij vluchten van 1300 m/p/m en lager. Door ze zoveel mogelijk meet e geven, te laten vliegen, te testen bekomt men een vlotte selectie en worden enkel de besten overgehouden. Als jonge duif worden ze geleerd tot Soissons (210 km) , niets hoeft, er wordt rekening gehouden met de weersomstandigheden en men laat de natuur zijn werk doen. Als jaarling worden ze gespeeld met de schuifdeur. Dit seizoen begon men met 125 jaarse duiven, na twee keer Momignies (120 km) gingen ze op 03/05 naar Melun (320km), vervolgens de week nadien Pithiviers , Soissons en terug Pithiviers. Op Chateauroux van Centrum & Oost korfde men 122 duiven in. Hierna werden de doffers om de twee weken gespeeld, Montluçon, vervolgens gesplitst in drie groepen met name voor Argenton , Jarnac en Limoges Jrd. En het seizoen zat erop voor de doffers. De duivinnen werden gespeeld op Montluçon en dan met 45 naar de eerste St.Vincent 940 Yrl. Prov. : 4, 7, 10, 41, 46, 48, 77, 78, 79, .....), de beste bleven thuis - op de tweede loodzware St.Vincent behaalt men een topuitslag met 23 prijzen van de 37 : 799 Yrl.Prov. : 5, 11, 28, 29, 32, 37, 38, 39, 42, 50, 52, 58, 59, 60, 63, 77, 89, ..... (16 per tiental !)

In de maand augustus verhuizen de doffers naar hun toekomstig weduwnaarshok, waar ze vanaf nu reeds per hok geplaatst worden, afhankelijk van de vluchten die men er in de toekomst mee wil spelen. Gaande van één groep lichte fond, enkele groepen eendaagse fond en vervolgens de groep voor de internationaals.

Spelen per hok - de voeding en het medisch plaatje

Het seizoen begint na Perpignan, dit met de rui en de bakverdeling van de jaarse duiven, alle duiven mogen na het seizoen nog een jong grootbrengen en hierna worden ze gescheiden. In de maand November worden ze behandelt tegen paratyphus en dit met Parastop van De Weerd. Verder krijgen ze vanaf augustus tot begin maart veelvuldig natuurproducten zoals Vlierbessensiroop, biergist, een drank van wortelen en look. Begin april wordt er gekoppeld voor enkele dagen broeden en in deze periode werden ze afgelopen seizoen behandelt met een antibioticumpoeder voor de kopjes zuiver te maken.

Er wordt steeds per hok gespeeld, dit vereenvoudigt de verzorging, zo krijgen de duiven bij thuiskomst een korte behandeling tegen trichomoniase. Afhankelijk van de zwaarte van de voorbije vlucht wordt de volgende vlucht uitgekozen. Als voer hanteert Wim een mix van maar liefst 10 verschillende zakken duivenvoer en naar gevoel wordt hiermee gevoederd, naar de inkorving krijgen ze al wat meer. Een mix van 10 omdat dit zorgt voor een goede variatie en de e duiven beter dan de liefhebber weten wat ze nodig hebben De laatste drie dagen voor de inkorving wordt er extra bijgevoerd in hun nestvak en krijgen ze na iedere voederbeurt nog een extra greepje snoepzaad. Trainen doen de duiven op een vast uur, iedere ochtend om 7u00, behalve bij regen en mistig weder. Duiven die in het weekend een vlucht gehad hebben, komen pas bij de groep tijdens de laatste 20 minuten en dit gedurende de eerste drie dagen na thuiskomst. ‘s avonds wordt dit ritueel herhaalt om 17u00. Als vier of vijfjarige verhuizen de weduwnaars naar het kweekhok. Voor de inkorving worden de duivinnen steeds getoond en dit voor minimaal 30 minuten tot één uur en dit voor iedere fondvlucht.

De 197/04

 • 1 Brive 595 Oude ‘07
 • 67 Nat. C 6535 oude
 • 89 Nat. Narbonne 5051 oude'07
 • 71 Nat. Cahors 5441 oude'08
 • 109 Nat. Brive 14521 oude ‘08
 • 139 Nat. C Limoges 2682 oude'06

De Perpignan-duivin



5015213/06

Een klein goed gemaakt fondduivinneke goed gespierd met een goed geventileerde vleugel en een kopke waar wilskracht uitstraalt.

Na als jaarling Irun gevlogen te hebben verhuisde ze naar de ren, waar ze vrbleef tot begin maart, na een maand uitvliegen werd ze begin april gekoppeld en mocht ze een vijftal dagen broeden. Vervolgens werd ze op weduwschap gespeeld, wekelijks de mand in voor hafo vluchten van 300 tot 350 km. Een maand voor de inkorving van Barcelona werden de duivinnen terug gekoppeld om alzo op kleine jongen naar Barcelona te gaan. Bij thuiskomst van Barcelona mochten ze hun jong verder grootbrengen. De natuur respecteren, enkele dagen later werden deze jongen op de vloer geplaatst en konden de duivinnen aan een nieuwe leg beginnen. Tussen Barcelona en Perpignan werden ze één keer gemand voor traing vanuit Mettet (70 km) en één keer Momignies (120 km)

Op deze Perpignan behaalt ze de 1 Nat. Tegen wind, ligging en massa in en zorgt daarmee voor een uitzonderlijke prestatie.

Vader : 5243024/99 De Cahors : 1 Prov. - 58 Nat. Cahors'03 - Inteelt 131 duivin x Kuyperske

Gr.V. : 5003152/89 Vader Barcelona'93 zoon fameuze 306 (kleinzoon 131 x Kuyperske) x 469 duivin ( Kuyperske)

Gr.M. : 5002129/87 Moeder 1 Prov.Cahors, dochter van de 422/83, deze won zelf 4 prov. Limoges - 4 Prov. Marseille - 7 Prov. Perpignan (zoon van de 1 Nat. Marseille'81 x Kuyperske) - moeder van de 129/87 is uit de 131 duivin met haar zoon.

Moeder : DV 01485-04-86 Moeder 1 Nat. Perpignan, direct B Mornowski, won zelf 76 Nat. Bordeaux - 303 Nat. Limoges

Gr.V. : NL 94-1352211 Broer 87, Gebr. Vroegindewey, vader van 1 Nat.Beziers

Gr.M. : DV 01485-96-1247 Dochter stamvader Mornowski, doffertje 244 Simons (vader van 1 + 20 Nat.Perpignan) x moeder 1 I.Nat. Pau dv.'92 (Generaal x dochter Diego Armando Barcelona)

2006

 • 1 Prov. Perpignan 943 oude
 • 9 Nat. Perpignan 6765 Oude
 • 50 Nat. Bourges 11252 Yrl.
 • 171 Nat. Bourges 19061 Oude.
 • 175 Nat. Barcelona 11802 Oude
 • 2 Prov. Limoges 749 oude
 • 62 Nat. Limoges 6642 Derby
 • 8 Prov. Carcasonne 566 Oude
 • 146 Nat. Carcasonne 3911 Oude
 • 6 Prov. Narbonne 834 Oude
 • 208 Nat. Narbonne 6033 Oude

2007

 • 1 Prov. Irun 493 oude
 • 2 Nat. C 1033 oude
 • 15 Nat. Irun 5252 oude
 • 1 Bourges 306 Oude
 • 1 Brive 675 Oude
 • 95 Nat. Barcelona 12612 oude

Topjaar 2008

 • Bourges I : 188 oude : 2, 4, 5, 6, 10, 11, ......(10/13)
 • Brive : 493 oude : 6, 25, 29, 33, 38, ....(14/34)
 • Chateauroux 301 oude : 1, 10, 19, 21, 44, ...(7/14)
 • Montelimar 471 oude : 6, 8, 20, 27, 36, 53, ....(10/26)
 • Pau 326 oude : 9, 31, ...(3/5)
 • Montauban 182 oude : 1, 2, 3, 4, 14, ....(7/12)
 • Barcelona 522 oude : 8, 21, 25, 28, 39, 42, ...(12/29)
 • St.Vincent I 940 Yrl.Prov. : 4, 7, 10, 41, 46, 48, 77, 78, 79, ...(14/45)
 • Limoges 125 oude : 5, 23, 25 (3/4)
 • Argenton 129 Yrl. : 6, 9, 12, 16, 18, 19, ...(8/17)
 • Jarnac 477 Yrl. : 15, 28, 48, 58, 85, ...(8/13)
 • Marseille 203 oude : 8, 12, 13, ...(5/11)
 • St.Vincent II Prov. 799 Yrl. : 5, 11, 28, 29, 32, 37, 38, 39, 42, 50, 52, 58, 59, 60, 63, 77, 89, ....(23/37)
 • Perpignan 251 Oude : 1, 2, 5, 6, 7, 8, 9, 12, 13, 17, 25, ...
  7.752 oude Nat. : 1
 • 17.643 oude In.Nat. : 2

Afsluiter

Wim was enorm vereerd met de talrijke felicitaties die hij mocht ontvangen van zijn vrienden, het blijft in het geheugen geprent. Evenals het bezoek van sportvrienden zoals Stefan Depasse, Jantje Theelen en de Gebr. Kuypers wat toch een enorme eer betekend.

 

Overige reportages

» lees alle reportages
 
» Wichelroedelopen met Filip Vandendriessche dinsdag 10 september 2013
» Kampioenendag - Hoop in de toekomst - Grazen zaterdag 10 november 2012
» Bamps Edgard en Magda, Wijer - 1ste prov. Barcelona 2012 donderdag 9 augustus 2012
» Union Fondclub Gistel viert feest met twee nationale en een provinciale winnaar in de hoofdrol zaterdag 14 januari 2012
» Daan Rego, Wijer, een kerel met passie voor de duivensport! donderdag 14 juli 2011

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info