naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Reportages Topi.be

Daan Rego, Wijer, een kerel met passie voor de duivensport!

donderdag 14 juli 2011
 

Onze geliefkoosde hobby is aan het vergrijzen. Dit weten we allemaal.  Toch worden er gelukkig nog steeds jonge mensen gebeten door de duivensport, wat in deze tijd helemaal niet meer zo evident is.  Steeds meer en meer zie je ook dat deze jonge liefhebbers zich tussen de toppers weten te settelen.  Hebben ze een andere kijk op de duivensport?  Durven ze afstappen van de traditionele dingen?   Zijn ze meer gedreven? Een naam die me steeds in het achterhoofd is blijven zitten, is Daan Rego (17 jaar).  Een kerel die geregeld aan de kop van de uitslag terug te vinden is.  Dit zowel voor de snelheid, halve fond en fond.  Toch wel de moeite om eens af te zakken naar Wijer.....

Klik om alle foto's te bekijken en te vergroten

Vroeg gebeten door de duivensport

Bij de naam "Rego" denkt iedereen natuurlijk aan Rego Guido (Spalbeek).  Een man die jaarlijks één of meer provinciale overwinningen weet te behalen. Hij woont in Wijer en zijn speelduiven zijn onder gebracht op zijn boerderij in Spalbeek. Hij is de trotse vader van drie zonen, waarvan Daan de jongste is.  Toen in 2004 het nieuws overschaduwd werd door de ziekte onder de koeien, werden er overal schutkringen uitgezet.  Toen vertoefden ook de kweekduiven op de boerderij in Spalbeek. De angst brak natuurlijk uit bij Guido.  Want als zijn boerderij in de schutkring zou komen, kon er ook geen enkele gekweekte jonge duif weg van de boerderij voor verkoop.  Daarom werden de kweekduiven in allerijl ondergebracht in Wijer.  Daar stond nog een oude stal leeg.  De stal werd opgeknapt en vanaf toen bleven de kweekduiven op zijn thuisadres. Maar door de verhuis van de duiven, werd prompt zijn jongste zoon gebeten door de duivensport! Met een ronde late jongen ging Daan van start. Een begin van iets heel moois.....

Dank u Pros!

Dank zij zijn gedrevenheid en de goede raad van vader heeft Daan zich op enkele jaren tijd weten op te werken tot een talentvolle melker .  Hij heeft dan ook de touwtjes over zijn eigen kolonie stevig in handen.  Dat is ook nodig, want Guido heeft zijn handen meer dan vol met zijn runderen en eigen vliegduiven.  Daan kan wel steeds rekenen op de hulp van mama Rita.   Zij weet tevens aardig mee te praten over de duiven.  Het straalt van haar af dat ze heel fier is op Daan.  Naast vader Guido was er nog een tweede leermeester.  Iemand die steeds voor Daan klaar stond met raad en daad.  Met heel veel respect vernoemd Daan de naam "Pros Roosen".   Het gemeenschappelijk kweekhok van Guido en Daan wordt ook deels bevolkt met de Pros Roosen- duiven.  Maar naast de duiven, konden ze ook steeds rekenen op de raad van Pros.  Jaarlijks kwam hij de duiven keuren.  Alles werd dan ook piekfijn opgeschreven.  Wanneer na het seizoen de scores bekeken werden, trok Pros steeds aan het kortste eind.  Het leek wel of  hij een zesde zintuig had om de supers er uit te halen. 

Kweekhok

Achter de prachtige vlieghokken bevindt zich het kweekhok.  Twaalf kweekboxen en één groot kweekhok huisvesten zo'n 38 koppel kwekers.  Dit ruime aantal is nodig om zowel Guido als Daan van voldoende jongen te voorzien. De eerste ronde piepers gaan naar Daan.  Samen met de piepers van de vliegers, beschikt hij zo over één reeks van 120 jonge duiven. Het merendeel van de kweekduiven zijn halve fondduiven.  Namen als Vanwinge-Reniers en Pros Roosen worden hier hoog in het vaandel gedragen. Zij zorgen voor de rode draad. Daan laat ook met trots zijn "Louis" zien.  Een blauwe doffer die zijn beste maatje lijkt te zijn.  Bij het vragen naar zijn afkomst, blijkt hij een rechtstreekse Janssens uit Arendonk te zijn.  Even verder prijkt er ook een foto van Daan en Louis Janssens te pronken aan de muur.  Dit was een onvergetelijk moment (en cadeau van vader) voor Daan. Vader Guido speelt uitsluitend halve fond. Daan probeert ook zijn mannetje te staan op de fond.  Bewezen vliegduiven en een zus van de eerste internationaal Marseille werden voor ettelijke euro's op de kop getikt op de verkoop van Wijnands uit Maastricht. Tevens zijn er ook nog de Cor de Heijde- duiven.  De nieuwste aanwinsten komen van Willems-Wijnants uit Eisden, de Barcelona-specialist bij uitstek.

Spelsysteem

De oude en jaarse duiven doen aan winterkweek.  Nadien worden ze niet meer gekoppeld voor een tweede legsel.  Daan speelt zijn duiven op totaal weduwschap.  Hij startte dit seizoen met 17 koppels.  Deze zijn verdeeld in één hok met doffers voor de halve fond, één hok met doffers voor de fond en tenslotte het hok voor de duivinnen. De duivinnen zitten gewoon los op het hok.  Daan maakt er geen probleem van als er duivinnen met elkaar gepaard zijn.  Dit is ook een vorm van motivatie!  Eens de kleine halve fond van start gaat, worden beide geslachten voor de inkorving samen gelaten.  Wel moet hierbij vermeld worden dat al de duivinnen op het hok van de doffers voor de halve fond gelaten worden.  Zodoende bevinden er zich dan eens zoveel duivinnen als doffers.  Weer een vorm van motivatie. De doffers voor de fond krijgen dus voor de inkorving geen duivin te zien.  Zo worden deze wat kalmer ingekorfd. Bij mijn bezoek waren de Barcelona duiven reeds ingekorfd. Deze duiven werden de laatste dagen voor de inkorving tweemaal naar Verviers (80 km) gebracht.  Telkens werden ze om 21.30 uur gelost en rond 22.15 uur vonden ze hun eindbestemming in Wijer weer. Ondanks de droom om Barcelona te winnen, gaat zijn liefde toch uit naar de halve fond.  Hij heeft dan ook besloten om geen nieuwe inbreng meer te doen op het kweekhok voor de fond.  De fondduiven zullen wel nog uitgeselecteerd worden.  Stilaan zal het geweer helemaal naar de halve fond gericht worden.

Knappe start met de jonge duiven!

Voor heel wat liefhebbers is het één en al miserie met de jonge duiven dit jaar. De verliezen van de jonge duiven zijn nog nooit zo groot geweest als dit jaar.   Heel wat grote liefhebbers moeten met de kleine korf richting nationale vluchten voor de jonge duiven.  Voor Daan Valt het nog mee.  Van de 120 gekweekte jonge duiven (één reeks) blijven er nog ruim 70 over.  Daan begint wel pas de tweede reeks met de jonge duiven.  De verliezen zijn dan toch wel aanzienlijk minder dan bij de eerste reeks.   Het is uiteindelijk toch de bedoeling om er een mooi hok jaarduiven van over te houden.  Op dit moment zijn ze drie keer mee geweest (1 keer Mettet en 2 keer Chimay) en ze zijn steeds als een trein naar huis gekomen (zie ook uitslagen).  De piepers zitten gewoon los door elkaar en werden van begin maart tot 1 juni van 18.00 uur tot 08.00 uur.  Aan bijlichten wordt niet meegedaan. Zoals bij de oude duiven ligt de medische begeleiding volledig in handen van Raf Herbots.  Zijn advies wordt blindelings gevolgd.  Om de maand gaan ze op controle. Bij een mindere vlucht worden de duiven door Daans moeder opgelaten.  Dit om hen hun vertrouwen terug te laten winnen. 

Blik op de toekomst

Daan is aardig op weg om een vaste waarde te worden.  Toch merk je dat hij door zijn gedrevenheid nog meer van zijn kunnen wil laten zien.  Dit zal hem ongetwijfeld ook lukken.  Jaloezie en achterklap is de laatste jaren ook meer en meer komen opduiken.  Maar hier heeft hij ondertussen weten mee omgaan.  Hij bekijkt het positief en weet nu wie z'n echte vrienden zijn.  Daan is grote voorstander om in de toekomst minder vluchten in te richten.  Ook zou Limburg moeten afstappen van het reeksensysteem.  In andere provincies is dit al lang niet meer het geval.  Daan Rego....een kerel waar we nog veel van gaan horen!  Bedankt voor de toffe babbel en veel succes!

 

Tom Cartuyvels

 

Uitslagen 2011

30.04               Nanteuil                      207 jl.              8, 23, 26, 34,..... (11/23)

21.05               Gien                            198 o.              1, 28, 34, ...  (7/9)

                                                           106 jl.              7, 9, 12, 13, ... (8/21)

28.05               Bourges                      356 o.              13, 24, 70 (3/3)

                                                           226 jl.              2, 13, 50, ... (4/13)

11.06               Chateauroux               187 o               12, 23 (2/2)

                                                           193 jl.              1, 30, 38, 44, ... (5/11)

22.06               Mettet                         153 j.               8, 9, 11, 12, 13, 14, ... (35/68)

25.06               Montluçon                  243 o.              11, 38, 57 (3/9)

02.07               Argenton                    240 jl.              14, 15, 37, ... (4/6)

03.07               Chimay                       419 j.               4, 5, 6, 7, 12, 13, 14, ...  (32/63)

10.07               Chimay                       502 j                2, 6, 7, 8, 11, 41, 42, ... (20/67)

 

Overige reportages

» lees alle reportages
 
» Wichelroedelopen met Filip Vandendriessche dinsdag 10 september 2013
» Kampioenendag - Hoop in de toekomst - Grazen zaterdag 10 november 2012
» Bamps Edgard en Magda, Wijer - 1ste prov. Barcelona 2012 donderdag 9 augustus 2012
» Union Fondclub Gistel viert feest met twee nationale en een provinciale winnaar in de hoofdrol zaterdag 14 januari 2012
» Straatfeesten Summer End (St-Kruis Brugge) zondag 19 september 2010

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info