naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (124)

vrijdag 22 februari 2013
 

We staan er niet bij stil maar nog 1 maand en het speelseizoen 2013 is reeds begonnen, de eerste snelheidsvluchten zijn reeds vervlogen. Hoog tijd om alles voor te bereiden naar het seizoen toe, hiervoor had ik deze week een bezoek gepland bij de dierenarts om een grondige controle uit te voeren. Nu is het ogenblik daar om alles terug in lijn te brengen, sinds vorig jaar augustus zijn behalve de paratyfus kuur geen medicijnen toegediend aan de duiven. Voor dit onderzoek wend ik mij naar een kliniek, een gewone controle van huis- , tuin- en keukenproblemen is niet toereikend om het spel aan te vangen dit moet nu grondig gebeuren daarom de voorkeur dat meerdere onderzoeken gebeuren via het labo aan de kliniek verbonden. Het onderzoek dat de duiven ondergingen omvatte: schimmel (candida), wormen, coccidiose, tricho, chlamydiae, luchtwegen, staphylococcen, streptokokken, proteus, klebsiella, pseudomonas, e-coli en het antibiogram mag zeker ook niet ontbreken.

Binnen de week heb ik volledig resultaat en heb nog de nodige tijd om alles in orde te brengen voor de start. Bij het  onderzoek werd op enkele duiven tricho aangetroffen, er zal dan ook gekuurd worden hiervoor, de voorkeur gaat uit naar een individuele kuur via capsules, 1 capsule, 2 opeenvolgende dagen, moet voldoende zijn, een na controle zal zeker plaats hebben, maar wat veel sportvrienden over het hoofd zien is dat niet alleen de vliegduiven moeten clean zijn maar even belangrijk zijn ook hun partners. Eveneens was er wat slijm aanwezig, hiervoor gaat Bronchricron over het voer, een 5-tal dagen, een siroop tegen slijm, het voedsel kan nadien opgedroogd worden met biergist of iets dergelijks. Nadien krijgen ze een kuur tegen de kop, een magistrale bereiding op basis van, Doxycycline, Amoxycline, Clavulaanzuur en Tylosine. Is dit nodig, weet ik niet, mijn duivenarts is mijn vertrouwensman nu reeds gedurende 9 jaar, heb je in de uwe geen vertrouwen ga er dan niet. In principe ben ik tegen medicatie maar een sporter kan ook niet aan wedstrijden deelnemen als hij niet 100% gezond is, onze duiven zijn ook sporters, daarom dat ik mijn twijfels heb wanneer ik ergens lees of hoor mijn duiven krijgen niks, vrienden loopt daar niet in, men maakt u leugens wijs. Topprestaties kun je nu niet meer behalen met water en graan het wil daarom niet zeggen dat alle dagen het water moet gekleurd zijn of dat er wekelijks medicijnen van doen zijn, neen helemaal niet, ik beperk dit ook tot het minimum, maar op natuurlijke wijze topuitslagen maken, neen niet meer in de tegenwoordige tijd waar alles naar perfectie ruikt.

Op eigen hok,

wordt de 2e ronde gespeend, het kweken voor eigen gebruik is hiermee ook voorbij. Zij zullen net als de 1e ronde 6 dagen SL-mix krijgen tegen alle kleine kwalen, tricho, cocci en E-coli. Eens dit voorbij zullen ze ook geënt worden tegen pokken en paramyxo, de 1e ronde krijgt dan hun 2e paramyxo enting, geef ik zelf vermits alle documenten in orde zijn. De vliegduivinnen zien er goed uit en kunnen na de behandeling er enkel op verbeteren.

Tot volgende maal,

Astere

pigeons.vergotte@gmail.com

http://www.everyoneweb.com/vergotte

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info