naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (114)

vrijdag 21 december 2012
 

De eerste jongen liggen in de nestschotels, alles heeft zijn normaal verloop, iedere morgen even controleren per nest en de halve schalen verwijderen die kunnen maar uit de weg zijn, eveneens nazien indien de jongen voldoende nestvulling of een ongeschonden matje in het nest liggen hebben, want met een matje heeft men regelmatig voor dat in het midden alles verdwenen is en de kleine jongen op een stenen bodem liggen en in hun eigen mest, (= vochtig) gezond is dit zeker niet, ofwel een nieuw matje of wat strooisel bij leggen. Als de eieren niet gelijktijdig uitpikken hou het laatste in het oog, veelal zal dit een zwakkeling zijn, het excuus van ze zijn beginnen broeden op het eerste ei, is veelal niet juist, ook eieren die meer dan 36u aangepikt liggen zonder open te barsten, zou men beter onmiddellijk verwijderen, het is ook een teken van zwakte en zo zijn er veel zichtbare zaken die een vroege selectie mogelijk maken. Liefhebbers die hun drinken regelmatig verzuren met appelazijn, of andere producten zoals er zoveel zijn op de markt doen er goed aan de eerste 4-5 dagen na het uitpikken maar een halve dosis toe te voegen. Zoals ik vorige week reeds schreef, hoeven de kweekduiven de 3 eerste dagen nog geen kweekmengeling te krijgen, de jongen leven dan toch uitsluitend op kropmelk, nadien schakel in gedurende 3-4 dagen over op naar zuiver kweekvoer, minstens 3 x per week bevochtigd met kweekolie omega 3 opdrogen met Baby Opvolgmelk 2, BMT, Basiskern, Vitamineral enz... Mineralen, piksteen, kleikoek enz... dagelijks ter beschikking zetten. Indien je kan vergeet het groen voer niet, liefst uit eigen tuin.

Op eigen hok:

Zullen de oudste jongen 9 dagen zijn wanneer de ringen 2013 ter beschikking zijn, normaal mag dit geen probleem zijn, ik gebruik keuken olie bevochtig hun pootje (vergeet niet het achterteentje) en binnenkant ring, neem de tenen vast met een doekje en schuif hem licht draaiend over de hiel, heb geduld, trek nooit aan de uiteinden van de voorste tenen maar neem ze volledig vast bij het ringen. Jongen tot 11 dagen zijn op deze wijze perfect te ringen, oudere jongen ringen, hiervoor heb je specialisten nodig die hebben nog andere truckjes.  De ideale ouderdom is 7 dagen, dan ring je zonder moeilijkheden, is een jong te klein op deze leeftijd, hiermee bedoel ik, kan je de ring terug aftrekken of is er zelfs kans dat hij er af zou vallen, wacht geen 2 dagen maar selecteer het uit, het wordt geen super op oudere leeftijd, verloren eten en gedane moeite, investeer in kwaliteit en deze kun je vaststellen van in het nest. Een zwakkeling, al komt hij uit uw beste kweekkoppel, zal er nooit iets van terecht brengen, nog op de vluchten nog op het kweekhok. Wat ik persoonlijk belangrijk vind is dat de jongen in het nest je dagelijks zien en voelen, per slot wordt jij hun toekomstige baas (vriend) ze eens aaien is voldoende, neem ze niet uit het nest, verplaatst ook de schotel niet, neen gewoon even dag zeggen, het voordeel hiervan is dat je tamme jongen bekomt, een koppel gekweekt op het hok achter een plank zal in veel gevallen hun ganse leven bang blijven dergelijke gasten kunnen een gans hok in onrust brengen. Hier is er geen plaats voor die gasten.

Op Kerstdag 25 december, zal ik tegen mijn gewoonte in deelnemen aan de Kerstgala Tentoonstelling in zaal: André Trenson Stadion   Ringbaan 23 9991 Adegem tussen 14u & 17u.  Iedereen welkom.

Aan alle sportvrienden en hun familie,  prettige kerstdagen

Astere

pigeons.vergotte@gmail.com

http://www.everyoneweb.com/vergotte

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info