naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (112)

vrijdag 7 december 2012
 

Koude, winterse dagen, een mens kan niet veel doen buiten, dan blijft men toch wat meer in huis en van zelf zit men dan wat meer op internet, een aangenaam tijd verdrijf  voor mij is bepaalde verkopingen van goeie liefhebbers eens uitpluizen, niet op fouten of wat... maar hoe kweekten ze hun goede vliegduiven, in welk verband, lijnen- of inteelt, kruisingen, men kan er veel uit leren, natuurlijk vallen soms ook andere dingen op, zo zijn er 2 spraakmakende verkopingen op een gekende site, sportvriend 1 verkoopt +- 250 duiven, alle duiven vanaf  of ouder dan 2009 een aanzienlijk aantal, sportvriend 2 +- 150 duiven, alle duiven behalve de jonge van 2012, kan ook al tellen. Wat mij hier nu bij beide opvalt is het feit dat tussen de 250 slechts 9 en op 150 slechts 7 bijgehaalde duiven vermeld staan m.a.w. nagenoeg alle duiven werden door hun zelf gekweekt, moet ik daar uit afleiden dat wij als gewone liefhebbers te veel duiven bijhalen, want beide zetten zonder tegenspraak aanzienlijke resultaten op papier, ik geef toe ik ben ook zeer selectief bij het aankopen van duiven en moeten onmiddellijk bewijzen dat zij zich lenen om in te kruisen met mijn oude stam, al lukt het niet dikwijls, toch zit hier meer vreemd bloed dan 9 tussen mijn duivenbestand en ik heb er helemaal geen 150 in totaal. Beide sportvrienden bewijzen zeker dat zij oude stamduiven of lijnen gedurende vele jaren kunnen in stand houden, iets waar wij misschien iets kunnen uit leren, want het spreekwoord zegt: "Nooit te oud om te leren" Met de sneeuw die zich nu heeft aangemeld heb ik toch de nodige tijd.

Op eigen hok:

Alle kweekduiven hebben gelegd, tussen de vliegduivinnen ontbreken er nog 4, dus geen reden om te morren, integendeel, ben tevreden. Buiten een klein en een groot ei lijkt alles normaal even als de bevruchting. Uit eieren buiten formaat komt niks bruikbaar en zelfs meestal zullen ze ook niet bevrucht zijn.

Na 3-4 dagen kan een eerste controle op bevruchting gedaan worden, hier voor leg je het ei op een brandende zaklamp, indien bevrucht zie je de bevruchting en een klein netwerk van adertjes, let op, behandel de eieren voorzichtig, sommige duiven verdedigen hun nest en het zou de 1e maal niet zijn dat ze hun ei in uw hand kapot slaan, ook is de bevruchting nog kwetsbaar niet mee stoten of..., dit is ook de reden waarom eieren in een broeikast de eerste 3 dagen niet automatisch mogen gedraaid worden. Tijdens de controle kan men reeds  een eerste selectie doorvoeren, uit poreuze eieren komt NOOIT een crack, weg ermee, eieren zonder glans zullen zelden een goeie duif laten uitpikken, vandaar als je ergens een koppel eieren mag halen kies of vraag voor 2 goed gevormde (liever iets groter dan normaal) en glanzende eieren. Moet je eieren vervoeren, doe het onmiddellijk na het leggen of wacht tot na 12 dagen broedtijd, dan is de kans klein dat je transport schade hebt. De voeding tijdens het broeden mag je aan de lichte kant houden, vergeet geen mineralen ter beschikking te zetten. Bij vorst probeer uw drinken vloeibaar te houden er zijn voldoende middelen hiervoor, van gloeispiraal tot verwarmplaatjes voor onder de drinkpot te leggen.

Tot volgende maal,

Astere

pigeons.vergotte@gmail.com

http://www.everyoneweb.com/vergotte

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info