naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (111)

vrijdag 30 november 2012
 

Hier is alles gekoppeld, kweekduiven, vliegduivinnen en ook nog een 15tal onderleg koppels. Vermits de kwekers reeds voor gekoppeld waren verliep (bijna) alles rimpelloos.  1 koppel wisselde van partner, gelukkig waren het 2 broers en kon ik er vrede mee nemen. Na 3 dagen wisten de kwekers hun woonbak zijn, het is wel zo dat ik de duiven tijdens de kweek beurtelings loslaat, ik wissel als ik thuis ben 4 x per dag, op dag 4 na de koppeling krijgen de duiven een matje in hun nestschotel, ik kleef een dubbel kleefbandje onderaan, zo blijft het matje waar het hoort te liggen. Op dag 5 breng ik stro op het hok, het hoeft niet maar zeker zal het niet schaden, het stimuleert de duivin om een nest te bouwen en voor te bereiden op de leg, ook is er minder jacht op sporende duiven en krijg je van zelf een betere bevruchting, wel moet je alles in het oog houden er zijn duiven die een torenhoge nest bouwen en er zijn er die niet de minste moeite doen om ook maar één strootje naar hun nest te brengen, daarom duiven die te ijverig zijn wordt hun nest afgebouwd.

Deze die geen nest maken krijgen uit veiligheid een greep droog zand in hun nestschotel, hierdoor zullen de eieren minder vlug uit het nest rollen bij een eventuele vecht partij.   Wat voeding betreft krijgen ze nog steeds 100% rui, met een goeie greep snoep- en hennepzaad, eens de meeste zullen gelegd hebben gaan ze terug op start-Matador, om aan vetten te voorkomen tijdens het broeden. Wie nog niet gekuurd heeft tegen tricho kan dit doen tijdens de broedperiode.

Op eigen hok:

De kwekers bevinden zich op 2 locaties, beneden in de volière en een deel boven op het hok waar later de 2e ronde komt. Deze die in de volière vertoeven hebben reeds voor verrassingen gezorgd, ze waren voorgepaard en terug gescheiden, maar in de volière blijven ze elkaar zien al is er een gang tussen, resultaat gisteren hadden er reeds 7 koppels van de 15 gelegd, een aantal dagen te vroeg, ik reken er op dat de onderleggers straks ook vlot gaan leggen, deze die vanaf nu hun 1e ei leggen is geen probleem die neem ik een dag weg en plaatst ze dan terug, een dag over broeden is geen probleem, maar oude rakkers durven ze wel laten liggen indien men zou 2 dagen wachten.  Wat ga ik nu doen met deze vlugge leggers, eenvoudig hun een week laten broeden en dan opnieuw laten leggen, dan heb ik er ook vroege jongen van, vermits ik de 1e ronde uit de kwekers verkoop. De te vroeg gelegde eieren worden in een donkere kist gevuld met snoepzaad bij +- 17° gestockeerd, ik draai ze 2 x daags, op die manier kun je ze gemakkelijk tot 10 dagen bewaren.  Het graan bevochtig ik om de 2 dagen door er met een natte hand door te gaan, het is geen kwestie van nat maken, enkel bevochtigen dus geen water ingieten of druppelen.  De gestockeerde eieren worden onder de onderleggers geschoven wanneer deze leggen. De meest kostbare eieren (uit de basis koppels) gaan uit veiligheid in de broeikast, hiervoor is deze van onschatbare waarde.

Tot volgende maal en succesvolle kweek,

Astere

pigeons.vergotte@gmail.com

http://www.everyoneweb.com/vergotte

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info