naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (110)

vrijdag 23 november 2012
 

Het seizoen 2013, staat voor de deur, dit weekend zullen duizenden duiven gekoppeld worden, om volgend vliegseizoen te kunnen deelnemen aan de verkozen favoriete vluchten, al is het nu snelheid, halve-fond of fond vroege jongen zijn in, om niet te zeggen onmisbaar. Je kan heel wat meer met vroege, de rui is langzamer met het voordeel dat men langer aan de vluchten kan deelnemen met deze gasten. Zelfs niet verduistert, alhoewel zeker 50% zijn jonge duiven verduistert. De voordelen zijn navenant, je kan ze gebruiken tot begin september. Ook deze gespeeld op de 4 nationale vluchten ruien nog tijdig uit om de vroege koppeling begin december te halen. Met de vroege kweek gaan zeker de kwekers samen, bewezen of nieuwe koppelingen, telkens met de bedoeling er iets bruikbaars uit te bekomen. Toch geef ik altijd de raad, als je iets nieuw bij kocht of bekwam, wees voorzichtig met de koppeling, dikwijls wordt de fout gemaakt dit nieuw materiaal te koppelen aan hun beste kweker, als de koppeling dan niet lukt heb je een verloren jaar uit uw super kweker, daarom dat kruisingen steeds met zonen of dochters uit mijn topkwekers worden aangepaard, dat voorkomt veel ontgoochelingen, hou er rekening mee dat een kweker maar maximaal 10 jaar meegaat, hij doorgaans 3-4 jaar oud is alvorens men weet hoe waardevol hij is, is de rekening vlug gemaakt indien je met dergelijke duif een miskoppeling doet. Wil je dan toch iets uit uw beste kweker met de nieuwe partner, kan je altijd opteren voor een derde leg of kweekronde, dan heb je normaal gezien reeds 4 jonge met zijn eigen partner, waar je supers (goeie) uit gekregen hebt. Het is ook zo, dat van bijgehaalde duiven ook maar een gering aantal supers zijn, want die heb je zoveel als je witte merels tegenkomt, dus wees realistisch, ondanks de leverancier je van zijn beste duiven schonk of verkocht. Een duif met een prachtige uitstraling, oog, fantastische pedigree, hoge aankoopprijs, niks houdt enige garantie in op goede bruikbare  jongen. Hou er ook rekening mee, dat het ook moet passen, goed x goed is een strategie, maar ook zeker geen heiligmaker met garantie van goeie nakweek.  Met dit alles wil ik nu ook niet bevestigen dat alle bijgehaalde duiven moeten onder gewaardeerd worden, zeker niet, een vriend bekwam in 2010 een bevlogen duiver uit mijn "Herman 728/07 x Francesca 912/09", het doet plezier als je dan een bericht ontvangt van "ik ben er wel mee" Een dochter uit deze doffer klasseerde zich als jonge duif als 7e nationale asduif KBDB Halve-fond en 2e provinciale asduif Halve-fond jonge Oost-Vlaanderen.

Op eigen hok,

Is alles klaar om a.s. maandag te koppelen, alle kweekduiven zijn voor gekoppeld, dus dat zal geen probleem stellen, de vliegduivinnen gingen half bak samen gisteren (vrijdagavond), meestal zijn er dan geen problemen als ze definitief samen komen, zij blijven samen tot de volgende dag na de middag.  Zij kregen de laatste week iets zwaardere voeding, (rui) met een goeie portie snoepzaad en hennepzaad, 2/3 snoep - 1/3 hennepzaad (ook kempzaad genoemd) een week was ruim voldoende de duivinnen begonnen er paarlustig bij te lopen.

PS: Een speciaal woord van dank aan Rudy Fosselle voor de prachtige reportage in sportblad "Het Duivenblad" over mijn kolonie.

Allen een succes volle kweek en tot volgende maal.

Astere

pigeons.vergotte@gmail.com

http://www.everyoneweb.com/vergotte

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info