naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (109)

vrijdag 16 november 2012
 

De nationale dagen bieden zich aan, naar gewoonte in het Casino  te Oostende.  Het nieuwe bestuur heeft het over een andere boeg gegooid, hopelijk hebben ze succes met hun formule en komen ze uit de kosten ondanks hun gratis toegang en goedkopere standen gelden. Zelf zal ik er niet zijn, familie heeft voorrang. 

In veel columns heeft men het over het koppelen en voorbereiden van de vroege kweek, iedereen heeft zijn eigen mening hierover, toch denk ik dat men het moet bekijken vanuit zijn eigen situatie. Een kleine liefhebber is genoodzaakt om uit alles te kweken, zowel, vliegduiven als eventuele kwekers. Dit is ook mijn mening, hier wordt uit alle vliegduivinnen en kwekers gekweekt, de 1e ronde van de kwekers wordt te koop aangeboden, de jongen van de vliegduivinnen blijven hier, de 2e leg van de kwekers blijft dan ook hier, zodoende heb ik voldoende jonge duiven, 2 ronden uit de kwekers zou te veel jongen opleveren voor mijn beschikbare ruimte. Dit systeem heeft ook het voordeel dat ik uit de vliegduivinnen reeds op jonge leeftijd weet wat hun eventuele kweekwaarde is, vorig jaar kwam een duiver uit 2 jaarse, ik denk te mogen zeggen, een super, als hij zich op de nationale vluchten bij de 100 beste jonge klasseert mag je ervan uitgaan dat het hier op de West-Vlaamse grens een primus is, trouwens hoe dikwijls kom je geen excellente duif tegen die geboren werd uit 2 jaarlingen, ik ben voorstander te kweken uit de jeugd, ze zijn veel vitaler dan oude duiven, al zal ik nooit ontkennen dat uit oudere duiven ook goeie duiven geboren worden wel zorg ik steeds over een relatief jong kweekhok te beschikken. De eieren van mijn paar oude kweekkoppels worden verlegd onder een jeugdig koppel, heb reeds meermaal ondervonden dat oude duiven hun kropmelk van mindere kwaliteit is, wat meestal gepaard gaat met  minderwaardige jongen gezien het gebrek aan degelijke kropmelk tijdens de eerste levensdagen.  Weet dat een pasgeboren duifje zijn gewicht de eerste 2 dagen verdubbeld, m.a.w. hier mag niets  misgaan. Oudere kwekers koppelen aan jonge partners kan ook een oplossing zijn, maar geniet niet mijn voorkeur.  Vorige week ontmoette ik een liefhebber die stelde, jullie doen allemaal veel te veel werk aan de duiven, als ik koppel gooi ik 12 duivinnen bij evenveel duivers en ook ik heb soms goeie duiven hieruit, wie ben ik om dit tegen te spreken, als je over een hok beschikt met meerdere goeie duiven kan je dit proberen, maar ik waarborg, als uw beste duif paart met een minderwaardige dat er niks zal van voortkomen, ja natuurlijk, wij die doelgericht koppelen hebben ook minderwaardige, maar wie de mogelijkheid heeft goed op goed te koppelen zal toch een aanzienlijk hoger percentage bruikbare jongen bezitten dan het systeem ze zelf te laten kiezen.

Op eigen hok:

Zijn alle kweekparen voor gekoppeld, alles verliep vlot, na een 2-tal dagen gingen ze terug uit elkaar. Vanaf nu worden zowel duivers als duivinnen bijgelicht, 's morgens vanaf 6u00 's avonds tot 21u00. Ook worden ze wat extra snoepzaad gevoederd, krijgen 2 à 3 X per week Omega 3 olie over het voer gedroogd met BMT, extra vitamines E ter bevordering van de bevruchting bij de definitieve koppeling.  Wat het bij lichten betreft doe dit niet bij uw speelduiven voor volgend seizoen, het zou een stimulans kunnen zijn om de rui te vervroegen, een extra half uurtje kan wel geen kwaad, maar niet zoals ik mijn kwekers bij licht. Wel mogen ze de supplementen krijgen zoals de kwekers.  De verduisterde jongen naderen hun laatste pen, een enkeling nog 2, toch zullen ze eveneens gekoppeld worden als de uitgeruide, uit jaren ervaring weet ik dat de resterende pen(nen) onmiddellijk na hun nest gegooid worden. Het heeft ook geen enkele invloed op hun prestaties het jaar hierop.

Tot volgende maal,

Astere

pigeons.vergotte@gmail.com

http://www.everyoneweb.com/vergotte

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info