naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (103)

vrijdag 5 oktober 2012
 

Even op vakantie, en moeder de vrouw gelukkig maken, er zelf eens volledig tussen uit en ik bedoel volledig...  11 dagen geen gsm, geen internet, geen gepraat over duiven,  het heeft deugd gedaan.

Natuurlijk begin je de laatste dagen er toch naar uit te zien om terug tussen je duiven te zijn, al ben je nog zo zeker dat ze in goeie handen zijn, hierbij mijn oprechte dank voor de 2 bereidwillige verzorgers. Maar terwijl men daar rustig op het strand ligt of wandelt, denkt een mens toch even na, onze sport gaat in beoefenaars achteruit, het toerisme is in volle bloei, soms wordt door criticasters beweerd "duivensport" is te duur, als ik de vergelijking maak tussen "reizen" en "duivensport" zou ik niet durven beweren dat onze sport duur is, met de prijs van een vliegreis van 10 dagen kun je reeds heel wat duiven een jaar (=365d) lang onderhouden en zelfs nog mee spelen ook, als je dan ter plaatse ook nogmaals uitgebuit wordt als toerist (5€ voor een pintje) dan ben ik er zeker van dat geld in onze sport niet de oorzaak is van de daling, wie beweert van wel, geef ik de raad minder duiven te gaan houden. De meeste problemen naar mijn mening liggen bij de levenswijze van onze moderne generatie, reizen, allebei uit werken gaan, op appartement wonen, in bepaalde verkavelingen wonen, enz... en duiven houden gaan niet samen, dan mag men als bestuursploeg alles proberen om het aantal liefhebbers te stagneren, het is momenteel niet mogelijk, het is zinloos ons hardwerkend nationaal bestuur daarvoor te beschuldigen, het enige dat zij nu kunnen is het de huidige liefhebbers naar hun zin te maken, alhoewel voor iedereen weldoen ook hier onmogelijk is.

Op eigen hok, drinken de duiven een 8 dagen thee, dagelijks vers aangemaakt, gewone thee 3 minuutjes laten koken, het muitzaad na het koken toevoegen, 15 minuten laten afkoelen, zeven en mag in de drinkpot, dagelijks verversen is noodzakelijk, maak ook dat uw duiven geen ander water vinden of ze zullen uw thee wel voorbij lopen, m.a.w. laat uw bad niet een ganse dag staan of de kuur is onderbroken. Op het eten wordt afwisselend  Nucleovit olie (Bony), vlierbessen siroop, honingwater, natuur yoghurt, bonychol gedaan, droog gemaakt met BMT - Glutavit, Basiskern, ruivitamine ook gaat er een 3tal dagen/week gewassen zwavel vroeger noemde men dit "solverbloem" erover 1 koffielepel/kg. In het water gaat er SGR 3x/week, Mineral druppel (Bony), druivensuiker 2x/week.  Een strikte verzorging is nodig ook tijdens de rui periode. Vanaf volgende week hoop ik mijn hokken hun jaarlijkse onderhoudsbeurt te geven en tevens te ontsmetten. Eerst wordt alles gewoon gekuist, de roosters worden verwijderd , alle mest en pluimen weg genomen, gestofzuigd en geschuurd met bleekwater 1lit/emmer water, alles terug droog gedweild en terwijl het nog vochtig is besproeid met een oplossing "Virkon S" een der beste bacterie & virus doder op het hok.

Tot volgende maal,

Astere

pigeons.vergotte@gmail.com

http://www.everyoneweb.com/vergotte

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info