naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (99)

vrijdag 31 augustus 2012
 

De derde nationale vlucht voor de jonge duiven is gevlogen en dit tegen ongelooflijke snelheden, vroeger kwam het wel eens voor op 100 km dat de duiven 2000m/m haalden, nu laatst zaterdag haalden ze op 330 km deze snelheid, het was dan ook bijna zeker dat de eerste duiven van La Souterraine in het oosten van het land zouden vallen, met een snelheid boven de 1900 m/m werd de 1e prijs geklokt, bij ons in de Vlaanders halen enkelen 1800 m/m die wonen dan nog op de oostelijke kant van de provincie. In mijn club, Fondclub Eeklo, één der sterkste en meest inkorvende verenigingen wordt de 1e prijs behaald aan 1762m/m, nationaal is dit een lachtertje, wat nogmaals bewijst dat nationale uitslagen puur fictieve resultaten weerspiegeld. Nu de tijd is voorbij dat ik mij daar aan ergerde, wie zijn centen wil vergokken kan dit op een nationale klassering, winnen kan o.a. met:  -wind voordeel, -goede duiven, -in super conditie, - en een dosis geluk. Op internet stond te lezen dat de nationale winnaar slechts 5 duiven van zijn 39 wist te klasseren, is mogelijk, ik vermeld extra "gelezen op internet", die man was persoonlijk niet goed gespeeld maar zijn 1e duif was super gevlogen en wint dus verdient de 1e nationaal, alle andere duiven van die liefhebber hebben hier niks mee te maken. De prestatie van die duif is uniek. Het eigen resultaat was goed, jammer dat 3 van mijn 4 oude vliegduivinnen gekwetst thuis kwamen, Adinda 126/10 onderaan de borst en open wonde aan de rechter bil, naaien was noodzakelijk, Adriana 125/10 alle pluimen van de borst en inwendige bloedingen, Nejah 000/09 beschadiging op de borst en eveneens inwendige bloedingen + lichte beschadiging linker vleugel, is pas de volgende middag thuis gekomen, is dit te wijten aan de hoge snelheid want dan moeten ze tegen wind terug huiswaarts komen en vliegen dan laag tegen de grond of stonden ze tijdens de lossing op de onderste rij, wie zal het zeggen, gelukkig zijn ze alle thuis, Nejah mag naar het kweekhok en de 2 andere zullen voldoende herstellen naar volgend seizoen toe.

We naderen eind speelseizoen, toch voor de halve-fond spelers, het ogenblik is aangebroken om een eerste selectie door te voeren, controleer hun prestaties, altijd het belangrijkste, indien er geen reden van excuus bestaat moet een jonge duif zich tonen, de graad van presteren is van hok tot hok verschillend, op sommige hokken is het minimum van prestaties veel hoger dan op andere hokken, ik ga hier niet verkondigen om te blijven moeten ze dat... of zoveel prijzen per 10tal hebben gewonnen, hier is de selectie als volgt, minimaal 3 x kop klassering als het over een bijgehaalde duif gaat. een duif van eigen hok mag blijven na 1 kopprijs als ik de afstamming ken en weet wat haar oudere zussen of broers hebben gepresteerd, reeds meermaals heb ik hieruit super jaarse en oude vliegduivinnen overgehouden. Natuurlijk is dan het belangrijkste "uw stam kennen". Met bijgehaalde of kruisingen heb ik minder geduld, de ouders hiervan krijgen 2 jaar de kans om iets voort te brengen die prestaties neerzet, ander gaat het ouder paar er tussen uit, want geld- of pedigree duiven zijn geen waarborg op de toekomst, brengen ze niks voort, naar de poeldenier ermee.  Plaatst ze aub niet op een verkoop site, omdat u "misschien" bedrogen bent hoef jij het ook niet te doen geef ze ook niet "gratis" aan beginners, het enige wat je bereikt is ze nog meer te ontgoochelen en hun eventuele vriendschap te verliezen. De jonge duif die niet presteert uit dergelijk koppel wordt onmiddellijk verwijderd. Een gouden raad, verwijder ze nu, eens uitgeruid  hebben ze hun nieuw kostuum aan, ja... dan zijn het nagenoeg alle mooie duiven en wordt het verwijderen nog moeilijker.

De jonge duivinnen die reeds 2 weken niet meer buiten komen hebben de rui nog niet gestart, de botermelk kuur is begonnen, denk dat volgende week wel een aantal zal aanvangen met de rui. Ze hebben nog een ganse weg te gaan, de meeste hebben nog maar 1 pennetje gevallen. Ieder jaar opnieuw is het afwachten om te zien als ze tot eind november uitgeruid zijn, ik verkies dit al hoewel ik weet dat het geen probleem stelt indien ze niet volledig door de pennen rui zijn, 1 of 2 pennen mogen gerust blijven staan, die gaan er wel uit na de eerste nest ronde in februari.

Resultaat op eigen hok:

Argenton  Fondclub Eeklo  snelheid: 1762m/m  duur: 52 min.

710 jonge: 5-7-12-13-49-88-105-127-135-156-157-235---15/19

Op 32 seconden werden de 4 eerste geregistreerd, onder hen, 5e = zoon Peggy 126-11 (dochter Nat. Baron x Mynouch), 7e = 261-12 zoon uit National Baron x Mynouch, 12e uit Roste slag x Lejah,  13e uit Pluimpoot x Arkelle  (75% De munter A & Zn)

124 oude:  1-11-14-28---  5/11

Hier is de overwinning voor Lily 157/11  Haar 3e overwinning in 2012 boven de 500km, kruising: Liliane Demely x Dchtr Bonte Harley (eigen oude basis)

Tot volgende maal,

Astere

pigeons.vergotte@gmail.com

http://www.everyoneweb.com/vergotte

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info