naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (75)

vrijdag 16 maart 2012
 

Deze week schrijven over onze hobby, valt mij moeilijk na wat in Zwitserland is voorgevallen, 22 jonge kinderen, 6 volwassen verloren er het leven, oorzaak???  Al is de oorzaak gekend men zal zijn dierbaren niet terug krijgen, we kunnen ons medeleven uitdrukken, maar voor wie er van dicht bij betrokken is zal het een eeuwig blijvende wonde en gemis zijn. Bij dit alles is een tegenslag op het duivenhok een kleinigheid, niet eens de moeite het te vermelden, laat staan er voor wakker te liggen.

Vorige zondag was mij gevraagd een 4-tal duiven tentoon te stellen tijdens de opendeurdag  bij "Dhoca - duivenbenodigdheden" te Deinze. Ik heb sinds een aantal jaren een goed contact met hen, doe er al mijn aankopen van voeder tot elementaire supplementen. Steeds mag ik op een vlotte en stipte levering rekenen. Sinds een aantal maanden was ik op info uit om infrarood verwarmplaten aan te kopen, met eens rond te kijken en internet te raadplegen kan men zonder veel moeite wel enkele euro's verdienen. Tijdens deze opendeurdagen kon men profiteren van 10% extra korting bovenop de reeds interessante verkoopprijs.  Ik kocht een plaat van 1,50m x 0.32m, één van 1,00m x 0,32m en een digitale thermo-hygrostaat totale prijs  509€ verminderd met 10% diende ik nog 458€ te betalen, een koopje in vergelijking met andere offertes.

De plaatsing en schakeling ging vlot en is eenvoudig met de Nederlandstalige handleiding die erbij geleverd wordt. De beide platen werden geplaatst op het hok van de vliegduivinnen, de grote op het hok van thuiskomst de kleine op het kleine verblijf hokje, ik ben er van overtuigd dat het er tegenwoordig op aankomt op de kleine details te letten, bijna iedereen verzorgt zijn duiven optimaal, vandaar als je de vochtigheid en nachtelijke temperatuur kunt binnen de grenzen houden moet dit een stap voorwaarts zijn. Pas op, denk nu niet dat deze plaat steeds zal aanliggen, neen helemaal niet, serre plantjes wil ik zeker niet, maar thuiskomst na een koude vlucht, natte weersomstandigheden enz... zullen de momenten zijn dat ik er gebruik van maak.  We rekenen erop dat het een verbetering zal zijn, maar toch zal een slechte duif een slechte blijven.

De vliegduivinnen werden tijdens de mooie dagen een paar maal weg gebracht, omdat het zo vroeg op het jaar is heb ik het langzaam gedaan, 5-10-15-20 km, ze kwamen vlot naar huis, ondertussen zijn ze aan het leggen gegaan, dan laat ik ze gerust. De 1e eieren vielen donderdag, a.s. zondag wordt alles terug gescheiden, broeden is nefast voor het reeds opgebouwde trainingsritme, van af maandag begint voor hen het weduwschap. Indien het weer het toelaat zullen ze op 01 april 100 of 40 km vliegen.  De jonge duiven vliegen een 30 minuten maar gaan nog niet op trektocht, hopelijk wachten ze hier nog wat mee, het is helemaal nog niet nodig nu reeds 30-45 minuten weg te trekken, dat kun je een gans seizoen niet aanhouden. Ik kreeg een émail van een bezorgde vriend dat zijn duiven niet wilden vliegen en als ze dan al eens vlogen vielen ze met open bek op het dak, de man had naar de medicijnpot gegrepen, zou ik zeker niet doen, jonge beestjes, nog geen 3 maand oud nu reeds vol stoppen met Soludox, Linco-Spectyn, Tylan, Suanovil enz ... mensen doe dit niet, geef ze liever 8 dagen bloed zuiverende thee en licht verteerbaar voeder, het komt wel goed.

Tot volgende maal,

Astere

pigeons.vergotte@gmail.com

http://www.everyoneweb.com/vergotte

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info