naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (74)

vrijdag 9 maart 2012
 

Een drukke week op en rond het duivenhok. Bij de speelduivinnen werd de Ornikuur beëindigd, ze zien er keurig uit, op het eerste zicht weinig negatiefs nog aan op te merken. Op woensdag avond werden ze dan gekoppeld om nog eens te leggen, na hun 2e ei of een 11-tal dagen zullen ze terug gescheiden worden, broeden mogen ze niet doen, hier heb ik niet de beste ervaringen mee, het trainingsritme die ze reeds hadden opgebouwd verdwijnt terug na een broed periode, daarom eens samen en leggen, zo is de scheiding sinds eind januari naar het speelseizoen toe eens onderbroken door een nieuwe liefde. Indien de weersomstandigheden het toelaten zullen ze ook eens weggevoerd worden, maar de vooruitzichten op dit vlak zijn niet schitterend dit jaar. Dan zullen we ze maar opleren na het samen zijn. Hier is het wel zo dat wanneer ik ze wegbreng hun partner steeds op hun zit te wachten bij thuiskomst, zo weten ze wanneer het echte speelseizoen er aan komt dat hun duiver hun opwacht. Tijdens het seizoen krijgen ze voor de inkorving nooit hun duiver te zien. Dit is een eigen mening, anderen tonen hun duiver voor een half uur of nog langer, bij mij lukt het zonder vooraf te tonen, ik ga er vanuit dat ze rustiger de mand in gaan en hoe rustiger hoe meer reserve om vlug naar huis te komen. Trouwens na een paar maal in de reismand weten ze maar al te goed dat hun partner zit te wachten bij thuiskomst.

De jonge duiven worden vanaf deze week verduisterd, VERDUISTERD is het juiste woord, duiven moeten steeds de drinkpot en hun zitplaats terug vinden, ik leerde het verduisteren van een Nederlandse vriend en die zei tegen mij, verduisteren is net de grote letters van de krant nog kunnen lezen. Een goede controle is wanneer je verduistert dat na 15 minuten alle lawaai stil valt op het hok, dan zit je goed. Wat ook heel belangrijk is, dat er voldoende aandacht geschonken wordt aan de verdere verluchting van het hok, verduisteren betekent niet alles licht dicht maken want veelal houdt dit ook luchtdicht maken in en dat is natuurlijk nefast, men stelt dit het best vast als men 's morgens het hok betreed, heb je dan duiven geur op je hok is meer verluchten de boodschap. Hier wordt 14u30 verduisterd,  dit is voldoende wanneer je verduistert speelt niet een grote rol, men kan aanvangen op het uur dat je best past, maar hou dit tijdstip als regelmaat. Het is raadzaam de duiven een 30 minuten te laten wennen aan het daglicht alvorens ze de vrijheid krijgen, ook de laatste voederbeurt moet een 45 minuten voor het kunstmatig sluiten van de dag, zo hebben ze voldoende tijd gekregen om mineralen  te eten en te drinken.

Deze week hebben we voor de eerste maal naald en draad nodig gehad, een jong had zijn borst gekwetst, maar enkel de huid was afgescheurd, na 2 dagen binnen blijven ging het de derde dag terug mee in de lucht. Er zullen er nog volgen, een jaarlijks terug komend gebeuren.

Tot volgende maal,

Astere

pigeons.vergotte@gmail.com

http://www.everyoneweb.com/vergotte

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info