naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (71)

vrijdag 17 februari 2012
 

Maandagmorgen was schrobben dag, de ingetreden dooi liet toe de hokken en volière te reinigen, tijdens de vorst periode was alles vastgevroren, bij het betreden van de hokken kreeg men onmiddellijk de geur binnen van de aanwezige mest, dat kan dan ook niet vlug genoeg verwijderd worden. Tegen 's middags was de klus geklaard. De jonge duiven beginnen in groepjes te vliegen, de helft gaat vlot op de vleugels een deel houdt het nog op een rondje om het hok heen. Ze hoeven nu nog niet voluit te gaan vliegen, het enige dat men bekomt hierdoor zijn vroege verliezen en ze zijn er reeds de eerste aanvliegers, meestal zijn deze uit eigen omgeving maar soms kan een jonge duif zich reeds over een ganse afstand verplaatsen, een vriend kreeg bericht van een duifje 40 km verwijderd van zijn hok. Een tip wil ik toch meegeven, bevindt zich een vreemde jonge duif tussen uw duiven, gooi geen eten of voeder het niet, zo zal je het niet motiveren om terug te komen als het de volgende maal terug buitenkomt bij zijn baasje. Hier voorkom ik dat ze binnenkomen en eens de mijne binnen zorg ik er voor dat het terug op zoek gaat naar zijn eigen hok en wees zeker in veel gevallen gaat het naar zijn hok terug. Bij de oudste jonge duiven is de kleine pluimen rui volop ingetreden, daarom werd de kweekmengeling vervangen door 50% Matador-Start + 50% Matador-Rui, het risico dat ze iets harder zullen gaan vliegen zit er in, hoe lichter men voedert hoe meer ze beginnen te vliegen, we houden ze wel in het oog. Tijdens deze periode krijgen ze regelmatig (= wekelijks), natuur yoghurt + biergist over het eten en Bonychol in het drinken. Ook wordt regelmatig Bony-SGR toegevoegd aan het drinken, een gouden drank.

Vroege jongen ruien vlug hun kleine pluimen, geef hun wat ze nodig hebben.

De reactie van hun pokken enting is zeer goed merkbaar, veiligheidshalve heb ik hun niet uitgelaten op de 9e dag na enting, dit zou de dag zijn dat ze eventueel het meest koorts maken, wanneer ze buiten komen en ze worden niet opgeschrikt zal er doorgaans niks gebeuren maar bij een onvoorzien voorval waarbij ze schrikken en op de vleugels gaan kunnen die dag grote verliezen optreden.

De duivinnen.

Deze beginnen spontaan 20-25 minuten te trainen, om hun toch wat in bedwang te houden krijgen ze nu 100% Matador-Rust. Ze worden voldoende maar eerder karig gevoederd, nu de ijzige koude verdwenen is moet men terug gaan opletten dat er geen lesbische koppels gevormd worden, de dagelijkse training en aangepaste voeding moet dit voorkomen. Tot op heden bevinden zij zich nog steeds op hun vlieghok op zitplaatjes voor hun woonbak. Volgende week ga ik op bezoek bij de duivenarts voor volledig onderzoek, langer wachten is niet verstandig, weet dat de 1e vluchten eraan komen binnen 30 dagen, niet voor mij maar voor sommigen begint het seizoen op 19 maart,  indien er nog moet ingegrepen worden heeft men nu nog voldoende tijd, normaal zal/kan dit nog een 5-daagse tricho kuur worden en een 8-daagse kuur voor de koppen, maar we wachten het resultaat af van het onderzoek, geen medicatie indien niet nodig.

Tot volgende maal,

Astere

pigeons.vergotte@gmail.com

http://www.everyoneweb.com/vergotte

19 febr. 2012

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info