naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (70)

vrijdag 10 februari 2012
 

Na de vriestemperaturen van vorige week hebben wij er nu nog een laag sneeuw bij gekregen. Op het eerste zicht geen ideale omstandigheden om duiven uit te laten, maar nood breekt wet, wordt gezegd, de vooruitzichten zijn weinig hoopgevend op een wijziging van de weer omstandigheden, maar de jongen beginnen te fladderen ze nu kort houden houdt zekere risico's in daarom de 1e sneeuwdag ze 's morgens in de volière laten komen en ze 's namiddags buiten gelaten, alles verliep naar wens, sommigen vlogen enkele toertjes en streken neer als normaal op het hok, zodoende hebben de jongen, (ook de oude) alle dagen buiten geweest en de kans gehad de omgeving verder te verkennen en hun eerste rondjes te maken. Ze krijgen de vrijheid zonder eten gekregen te hebben, wanneer er geen beweging meer in zit, m.a.w. als ze op de nok of in de goot van het hok blijven zitten worden ze binnen geroepen, ze gehoorzamen reeds betrekkelijk. Een gouden raad, als ze niet meer fladderen, roep ze binnen anders gaan ze toch maar slenteren op vreemde daken en goten en eten alles op wat niet goed is. Ga nu ook niet onmiddellijk met medicatie knoeien als ze op een morgen slechte mest produceren, het eten van mos of andere smurrie op een dak kunnen éénmalige slechte mest veroorzaken, meestal zullen ze de volgende dag van zelf hier niet meer van eten.  Dus geen paniek. De jongen liggen rond de drinkpot te flodderen om hun te wassen, maar met deze vries temperatuur laat ik hun geen bad nemen, om 2 redenen, het water kan aanvriezen aan hun verenkleed maar ook drogen ze te traag op en moeten hierdoor dan teveel energie verbruiken. Zolang het extreem koud blijft eten ze ook een aantal grammen meer dan bij gewone temperatuur, voeder hun dan ook voldoende, maar eten blijven liggen in de voerderbak mag niet, hier krijgen ze 's middags hun buikje rond en na 15 minuten wordt de voederbak weggenomen, rond 16u krijgen ze nogmaals de kans om te eten maar beginnend met wat overbleef 's middags en indien nodig nog wat bijgevoerd. Vergeet na de voederbeurt niet een greepje grit te verstrekken (dagelijks vers), doe dit niet voor het voederen anders eten ze te veel steentje op en zullen een aantal dagen nodig hebben om te verwerken (verteren) en ander voer niet kunnen tot zich nemen.

Deze week een 2-jarige doffer op straat opgepakt, gans leeg gevlogen, na een 2-tal dagen zag ik dat hij het ging te boven komen, de eigenaar verwittigt, hij was deze duif vorige dinsdag kwijt en op vrijdag kon ik hem nemen, een bewijs dat een duif bij deze temperaturen enorm vlug aftakelt, de eigenaar vertelde dat zijn duivers dagelijks 1u tot 1u30 trokken en blijk gaven van super conditie, misschien is dit dan de keerzijde van deze winterconditie,  dat duiven verloren vliegen en na enkele dagen geen kracht meer hebben om terug huiswaarts te keren. Tussen zijn hok en mij ligt 160km, toch een ganse afstand tijdens de winter.

Mijn duivinnen spel

Vorige week toonde ik het duivinnenhok zoals ik er de laatste jaren mee speelde, maar door het bijhalen van nieuwe bloedlijnen is de paar lust ook de hoogte ingegaan en moest ik vorig jaar eind juni ingrijpen, om dit nu niet tegen te komen zullen ze gehuisvest worden in een tussengang uitgerust met 24 zitplaatsen en een schuine bodem. De schuine bodem is gemaakt met geplastificeerde afsluitingsdraad voor de tuin, het is moeilijk zitten op deze bodem, zodoende moeten ze op hun zitplaats blijven, enkel is een schapje waar de drinkpot staat zodat ze tijdens de dag kunnen drinken. Eten en mineralen krijgen ze op hun hok bij het binnenkomen, na iedere trainingsbeurt mogen ze 15 à 20 minuten op hun vlieghok vertoeven, nadien gaan ze terug naar de gang. Ik wil de huisvesting van de weduwduivinnen benadrukken omdat dit het belangrijkste is om te slagen of mislukken met het duivinnenspel.

Als voeding krijgen ze nu winter-rust-matador met nu tijdens het koude weer een extraatje mais. Bij het buiten komen wordt reeds een 20-25 minuten gevlogen, meer moet dat nu nog niet zijn.

Tot volgende maal,

Astere

pigeons.vergotte@gmail.com

http://www.everyoneweb.com/vergotte

11 febr 2012

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info