naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (69)

vrijdag 3 februari 2012
 

De jonge duiven zijn 35 dagen oud, het ogenblik om hun te laten enten tegen Paramyxo en pokken. De vooropgestelde leeftijd voor Paramyxo is 5 weken en pokken 4 weken. Ik ben voorstander dit zo vlug mogelijk te laten uitvoeren, hierdoor bouwen ze zelf een natuurlijke weerstand op die veel ruimer gaat dan alleen waarvoor men ent. Wat wel belangrijk is, men ent samen (zelfde dag) voor paramyxo en pokken of men laat er 2 weken tussen, indien men ent met tussen tijd van enkele dagen krijgt men een wisselwerking tussen de beide vaccins, iets wat men beter voorkomt wenst men een correcte bescherming. Ondertussen komen ze reeds gretig buiten en een enkeling waagt zich reeds aan een klein rondje omheen het hok. Het zal nog wel een paar weken duren alvorens ze allen zullen vliegen, ik forceer dit niet al worden de laatste zitten blijvers wel opgeschrikt met een bal om ook mee te vliegen. Ook vernam ik van enkele vrienden dat ze reeds bezoek kregen van de roofvogel, resultaat alle jongen in de lucht, 1 zwaar gewond van de rover en 3 te kort 's avonds, plezant is anders. De voeding voor de jongen is nog steeds kweek + 40% mais. Over het voer gaat per week om beurt biergist, Bony basiskern, vitaminen afwisselend bevochtigd met vlierbessensiroop, bronchicron, natuur yoghurt en nucleovit olie, in het drinken Bonychol, Bony SGR, en appelazijn. De Bronchicron wordt hoofdzakelijk aan de oude vliegduivinnen gegeven om eventueel slijm uit de luchtwegen te verwijderen. De Bonychol mag 2 x per week aan de jongen gegeven worden want deze beginnen nu reeds hun kleine pluimpjes te lossen. Voor volgende week staat een nekdruppel Anti Parasiticum op het programma, tijdens het enten werd vastgesteld dat sommigen veer luisjes hadden, die moeten er uit, een duif heeft haar rust nodig en met dit ongedierte worden ze steeds gestoord. Ieder avond worden de jongen eens bespeeld in hun rustbakje, zo worden ze vertrouwd aan mijn hand en leren hun plaatsje verdedigen. Een kleine moeite maar met een enorme respons in het vertrouwen van hun verzorger.
Duivinnenspel (zoals het op mijn hok wordt toegepast)
Duivinnen spelen vraagt een zekere inspanning en organisatie van de liefhebber, dat er meerdere systemen zijn die voor goede prestaties zorgen is algemeen geweten, daarom dat ik zeker niet de pretentie heb om hier te gaan verkondigen dat dit HET systeem zou zijn, laat mij toe te verwijzen naar de titel van mijn kroniek. In deze kroniek zou ik graag mijn hok even voorstellen. De laatste 7 - 8 jaar zaten de duivinnen los op hun hok, het hok waar ze ook op gekweekt hadden, door de jaren heen (ik speel reeds met duivinnen sinds 1989) had ik een stam duivinnen gekregen die van het rustige type waren, zelden vormde zich een koppel, dan kun je deze methode toepassen zoals ik ze u nu beschrijf. Het hok 4m lang en 1,85 breed wordt in 2 verdeeld door enkele schuifdeuren, de ruimte wordt veel kleiner, om terug naar hun zitplaats te vliegen moeten ze een extra inspanning doen, ze weten dat vlug en blijven hierdoor rustig op hun plaats zitten. Ook dient men enkel zoveel plaatsen ter beschikking te stellen als er duivinnen op het hok aanwezig zijn. Verdwijnt er één, dan ook een zitplaats. Deze zijn zodanig bevestigd dat een duivin van op haar plaats geen andere kan zien, ook mag er geen plaats zijn waar 2 duiven op kunnen zitten, is dit aanwezig dan heb je een koppel binnen de 2 weken. De plaatsing van de vloerrooster is ook in langrichting gelegd om het landen op de bodem te vermoeilijken. Omdat een foto meer kan zeggen dan veel woorden hierbij deze afbeelding.  
Naar aanleiding van de plotse winter opstoot kreeg ik enkele vragen binnen.
1. Mogen duiven nu buiten komen?
Hier komen zowel oude als jongen buiten, zij blijven enkel binnen als er kans is op mist of sneeuwval en als het regent bij vries temperaturen. Tegen alle andere weersomstandigheden zijn duiven bestand.
2. Ik kuur mijn duiven nu met SL-Mix, mag ik het via het drinken of moet het via het voer?
Tijdens de winter wordt hier nooit medicatie via het drinken toegediend, zeker nu niet bij deze lage temperatuur. De water op name is te gering.
3. Hoe kan ik mijn drinken vloeibaar houden?
Het beste dat men kan toepassen is een verwarm element, dit is bij de betere hobby zaak te koop. Bij lichte vorst kan een lepel suiker een paar graadjes helpen, echter niet overdrijven.
 

Volgende week, meer over de verzorging en training.
Astere
pigeons.vergotte@gmail.com
http://www.everyoneweb.com/vergotte

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info