naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (241)

vrijdag 8 mei 2015
 

Het is vrijdag namiddag als ik deze kroniek zit te schrijven, meestal is dit het werk op vrijdag voormiddag, maar de begrafenis plechtigheid van Dhr Christiaan Van Hecke waar we als goede kennis ook aan tafel waren uitgenodigd zorgde voor de nodige vertraging, Christiaan was aanvankelijk een geducht fondliefhebber, maar was nog meer bekend als eerste doping controleur in het Vlaams duiven midden, hij ging steeds samen op pad met Dierenarts C. Martens, het was dan ook aangenaam te zien dat hij zijn oude vriend niet vergeten was en present tekende bij dit afscheid.

 

Met onze duiven wil het weer maar niet mee, onze duiven op de westenlijn zowel uit Clermont als Fontenay werden reeds op zaterdag terug gebracht, ze werden aan de grens gelost een goeie 50km, de duiven kwamen regelmatig naar huis maar toch ontbraken er 's avonds op veel hokken nog duiven, maar deze zijn meestal op zondag thuis gekomen. Hier kwamen ze vrij vlot op een paar uitzonderingen na. Voor morgen zaterdag bestaat de kans op regen, sommige voorspellingen maken gewag van 75%. Als het werkelijk die richting uitgaat kan men het lossen uitstellen naar zondag, de vooruitzichten liggen hier heel wat beter.

 

Vorige week meldde ik dat de jonge duiven reeds getraind waren tot 19km, maar dat het niet onwaarschijnlijk zou zijn indien adeno de kop zou opsteken en je wil het niet weten... jawel adeno meldde zich op maandag 1 die overgaf en slecht mest,een aantal anderen volgden, onmiddellijk werd ingegrepen, wat kun je dan doen? Niks en veel! Iedereen moet weten dat je deze plaag niet kunt genezen met medicatie, je kunt wel één en ander doen, iedereen doet het op zijn manier maar duiven die over een goede gezondheid beschikken (een goede weerstand hebben) bij uitbraak kun je op 3 dagen op die manier terug op de juiste sporen zetten, als zeer belangrijk hun voeding aanpassen, hoe... op advies van mijn Matador voedingdeskundige kreeg ik de raad een zak "Turbo" te ontdoen van alle maïs en enkel dit aan de duiven te voederen samen met probiotica, in het drinken zaten elektrolyten, dit was voldoende om op de 4e dag adeno vrij te zijn, ook werd dagelijks het hok beneveld met "Virkon-S", natuurlijk zal ik hun een tijdje de nodige rust geven naar volledig herstel. Waarom uit het voeder de maïs verwijderen, hierin zitten veel suikers die op hun beurt het virus voederen in de darmen, dus is het normaal dat je iets niet kunt vernietigen als je het voedert. Andere granen die suikers bevatten zijn gerst, tarwe. Hou er dan ook rekening mee.

 

Om de maïs te verwijderen kun je een oude zeef gebruiken, is een klein werkje.

 

Tot volgende maal,

 

Astère

 

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info