naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (238)

vrijdag 17 april 2015
 

We zijn vertrokken, vorige zondag vlogen de duiven hier 100km, gejaagd door de wind werd het een lachertje, snelheden van om en bij de 1800m/m, als je er dan 36 mee hebt weet je dat ze in groep rond uw oren zullen vliegen en inderdaad, op 56 minuten kondigde zich een eerste oude aan, voor het geklokt werd draaide er een tweede, en de groep bleef maar groeien tot 16 stuks, die met veel zwier en tralala het luchtruim vulden, nu was dit geen drama, ze waren toch maar mee als prijsduif, maar als men wat gezet heeft, wil je ze toch zo vlug mogelijk binnen. Op 6min.30 waren de prijzen verdeeld (3tal) voor hun eerste Frankrijk uitstap zeker geslaagd. In de vereniging vlogen 374 oude (w.o. heel wat gedubbelde jaarlingen) en 215 jaarlingen, wat het deze week wordt zal afwachten worden, er zijn 2 prijsvluchten 100km & 200km als het aantal duiven zich splits worden het 2 concours met weinig deelnemers, het dalend aantal liefhebbers is hier in onze regio zeker voelbaar.  Hopelijk zien de verenigingen de noodzaak in om verbonden op te richten of de snelheid zal hier ten dode opgeschreven zijn.

Deze week kreeg ik meerdere telefoontjes per dag van vrienden die geplaagd zitten met het beruchte "adeno-virus" bij de jonge duiven, de plaag nu hebben heeft meer een voordeel nl. beter nu dan tijdens de vluchten in mei. Uiteraard kwam de vraag wat moeten we doen, het antwoord is eenvoudig, een week uw ogen dicht doen als je op het hok komt, het is en blijft een smerige boel, buiten het voer aan te passen en eventueel op aanraden van de dierenarts  een antibioticum om secundaire besmetting tegen te houden. Moet wel bekennen tot op heden nog geen gevallen met sterfte onder mijn vrienden. Waar je wel moet mee rekening houden is niet te vlug opnieuw te starten met de trainingen, wacht tot wanneer ze zelf uit eigen wil beginnen te trekken, anders kunnen de verliezen zeer groot zijn, weet "geduld" is een goeie deugd.

Ook opmerkingen over het aantal verliezen tussen het jonge duiven volk, eerder is dit de normale periode dat jonge duiven op de dool gaan, oorzaken, oude duiven worden opgeleerd of gespeeld, zelfs jonge duiven worden opgeleerd, alvorens dit te doen kijk eens in de lucht, een staalblauwe hemel , noorden of oosten wind, en toch opleren is zelf om miserie vragen, jonge duiven dienen met verstand getraind worden, trainen is niet alleen kilometers wegbrengen, maar ook hun leren direct naar hun hok te vliegen, jonge duiven die nog niet uitgevlogen hebben voor de trainingsopdracht komen niet recht naar huis maar gaan trekken zoals ze gewoon zijn aan huis te doen, maar ze zijn op een vreemde plaats vertrokken en tot wanneer ze het beseffen zitten ze kilometers van hun hok verwijderd, komen van de één in de andere groep vliegen zich moe en de zoektocht kan beginnen, maar die meermaals verkeerd afloopt.

Krijg je bericht van zo een verloren duif, haal die af, uit beleefdheid alleen al. Ook hoorde ik een vriend zijn beklag doen dat hij voor zijn verdwaald jong 4€ had moeten betalen aan de opvanger, vrienden wees eens realistisch, 4€, je hebt er amper 2 pintjes voor, als uw duif dat niet waard is, geef het dan geen eten meer, maar eet het op.

 

Op eigen hok,

 

Worden oude en jaarlingen ingekorfd voor 200km, dat het geen makkie zal worden met de aangekondigde NO-wind, moeten we er maar bijnemen. Het was vorig weekend een makkie maar desondanks verloor ik toch een oude duivin, zo zie je maar verliezen kunnen er altijd zijn.

Resultaat vorige week, dat ik verrassend goed vind, wetende wat ze hier gedraaid hebben.

374 oude: 4-7-36-37-38-39-41-41-41-44-44-46-47-50-62-63-90-104-106-117-118-119-120----26/36

215 jaarlingen: 4-21-21-23-26-36-51-66-67-77..  11/16

Bij de oude won een dochter " Zorro x Alisia"

de jaarling een dochter "National Baron x Bejah"

 

Tot volgende maal en succes,

 

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info