naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (237)

vrijdag 10 april 2015
 

Komt er schot in het seizoen of loopt het terug fout dit weekend? De westenlijn, waar ik op vlieg, is toch terug met een dag verplaatst, van zaterdag naar zondag, op zich zelf geen groot probleem enkel dat eerder gemaakte afspraken op de helling komen te staan door de thuiskomst van onze duiven. Hopelijk is het dit maal een goeie beslissing, vorig weekend werden de Frankrijk vluchten geannuleerd en was er gelegenheid om de duiven een vlucht of training (40km) te laten vliegen op maandag, maar ondanks alle goeie bedoelingen liep dit verkeerd af, met een prijs verdeling die meer dan een uur nodig heeft over deze korte afstand weet je dat er pluimen sneuvelen. Ook hier was dit het geval, van de 37 die mee waren ontbraken er 's avonds nog 2, toevallig 2 zussen waar geen pluim Vergotte bloed inzit, 1 kwam thuis  dinsdag voormiddag, de 2e is nog zoek, zowel de ouders als de duivin staan met een negatieve stip aangeduid op de aanwezigheidslijst. Dit weekend gaan ze dan naar Frankrijk (100km) het wordt beschouwd als training, toch zou ik graag zien dat er zich een paar in de kop zouden plaatsen, maar dat is voor eigen gemoedsrust alles behalve een noodzakelijkheid, ik herinner mij nog vorig jaar, dan plaatste zich geen enkele van mijn duivinnen zich per 10tal, maar toch werd het een zeer geslaagd seizoen, het is ergens te begrijpen dat duiven die de vorige jaren wekelijks +-500km vlogen die spurt verleerd zijn om te pikeren op een echte snelheidsvlucht. Ik kreeg deze week de vraag hoelang ik mijn duivinnen bij hun duiver laat voor het inkorven, een kort antwoord hier op, ze zien hun partner nooit voor de inkorving, ze worden rechtstreeks van op het rusthok in de mand geplaatst, al weet ik dat collega's hun duivinnen tot een half uur bij hun partner laten en ook super presteren, m.a.w. hier zal het niet aanliggen als er mindere prestaties zijn.

 

Nog een vraag:

 

"Ik ben benieuwd hoe uw jonge duiven voer is samengesteld. Voert u een groot deel zuivering of bestaat het grootste gedeelte nog uit kweekvoer?

Ik zelf ben een grote fond speler en voer over het algemeen zwaar (Beyers koopman all in one)   Ik heb dit jaar van vrienden een 20 tal snelle jongen gehad om ook op de jonge duiven vluchten mee te kunnen spelen. Ze krijgen nu alleen all in one maar dit lijkt me te zwaar. Ze vliegen niet en blijven lui. De mest is ook vettig en bestaat zeker niet uit bolletjes. Ik denk eraan om het lichter te maken met 50% zuivering.

Kunt een en ander eens toelichten.

 Met sportgroeten,  A.J."

 

Ook telefonisch kreeg ik deze bijna identieke vraag. Ook deze vriend maakte zich zorgen omdat zijn jonge duiven geen meter vlogen, radeloos als hij was had hij ze reeds een week uitsluitend gerst gevoederd, al ben ik zeker geen voedingdeskundige toch zijn er specialisten die het kennen om uw duiven te laten vliegen op de dag dat ze het zelf willen. Ik kreeg advies van Eddy Noel voedingsadviseur van Matador,  ik moet altijd in mijn binnenste lachen als een vriend zeg, dat is schoon eten, eten hoeft niet schoon te zijn, het moet de nodige koolhydraten of vetten bevatten waarvoor het vervaardigd is. Om terug te komen op de vragen, tot voor 2 weken kregen mijn jongen 100% kweek, ze vlogen rond het hok, bleven altijd in zicht maar na 5 à 10 minuten kwamen ze terug naar hun hok, tijdens deze periode hadden ze de tijd om uit te groeien en te ruien, langzaam werd de kweek gemengd met "winter/rust" tot 50% na een week gingen ze een 15/20 minuten vliegen, nu is het voer aangepast tot 50% "winter/rust", 25% "start" en 25% kweek, het resultaat is dat ze nu een 20 minuten wegtrekken en nadien nog rond het hok blijven trainen, schakel ik nu over naar 100% "winter/rust" of "start" zullen ze langer en verder gaan trekken, maar dat zal ik proberen te voorkomen door het % "kweek" te behouden hieruit moet duidelijk worden dat een goede voeding, oordeelkundig verstrekt enorm belangrijk is, niet alleen tijdens het seizoen maar ook ervoor en erna.  Als het weer het toelaat zullen ze vanaf half april langzaam opgeleerd worden, eens jonge duiven 3 maanden oud zijn en wegtrekken mag dit.

 

Tot volgende maal,

 

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info