naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (234)

vrijdag 20 maart 2015
 

Er werd gespeeld, vorig weekend kon men bij ons op snelheid spelen, op enkele uitzonderingen na waren nergens meer dan 100 duiven in concours, laat ons eerlijk zijn het was niet het ideale weer om te starten maar telkens zijn er winnaars en verliezers, maar winnaar worden op 16 duiven, amaai, kun je weinig over schrijven toch. Ook het vluchtverloop was onregelmatig, verenigingen waar de vluchtduur 30 minuten bedroeg en dan andere waar te weinig duiven waren geklokt om voldoende prijzen te hebben, wel opmerkelijk meest bij de jaarse. Ook heb ik vernomen dat er een aantal niet meer huiswaarts zijn gekomen, hopelijk zijn er ook niet veel ontredderd voor het vervolg van het speelseizoen. Ik zelf had nog geen duiven op vlucht, maar toch kreeg ik reeds een paar berichten dat men begonnen was met de 1e prijs met mijn basis in de winnende duif, ook dit is aangenaam om te vernemen. Begin deze week hadden we een paar mooie dagen, zonnig en niet te koud maar jammer genoeg met een matige N-O wind, ik bracht mijn vliegduivinnen maandag 20 km weg, 2/3 kwam vlot naar huis, het andere derde had er de ganse namiddag voor nodig, toch dinsdag op 30 km gelost, 3/4 thuis voor mij, ander vierde terug de ganse dag, al bij al mag ik tevreden zijn dat alles thuis is, ik hoorde vandaag dat een vriend reeds 2 jaarse verloor en een buur zijn beste vliegduif van vorige jaren. In feite is dit toch een jaarlijks terugkerende vaststelling, goeie zelfs supers gaan tijdens de eerste opleer- en speelvluchten op korte afstand verloren, jammer maar het is zo. Dit is ook de reden waarom ik mijn oude duiven heel voorzichtig zonder grote sprongen opleer, zeker zolang er N-wind is. Toch beging ik vorige woensdag bijna een stommiteit, het was 's morgens mistig maar voor de namiddag waren er opklaringen voorspeld, dus bracht ik de duiven naar de club voor een opleervlucht van 40 km, daar aangekomen hadden ze juist van de transport firma bericht gekregen dat men niet ging rijden m.a.w. geen duiven inkorven, achteraf bekeken gelukkig, het binnenland en verder kreeg mooie opklaringen maar hier ging de mist nooit volledig weg, gelukkig dat de transporteur voorzichtiger was dan ik zelf. Dus niet altijd kritiek op deze personen. Donderdag bevestigde de KBDB dat alle vluchten op de westenlijn afgelast werden (mijn vlieglijn), men kan er voor zijn of er tegen, maar deze beslissing zal wel genomen zijn in het belang van sport en duiven denk ik.

Ook heel wat kritiek op de gewijzigde zones op het nationaal zware halve-fond spel, wat zone A1 betreft lijkt het wel degelijk als een lijn om een aantal vooraanstaande liefhebbers uit te sluiten, jammer dat de hokken van onze nationale voorzitter van het nationaal sportcomité juist aan de goede kant gelokaliseerd zijn, dat leidt wel tot één en ander vermoeden. Ik persoonlijk had tegen onze nationale voorzitter Dhr Van Bockstaele gezegd "laat de zones zoals ze zijn of schaf ze af, anders ontstaan er terug problemen" en inderdaad deze zijn er gekomen.

 

Op eigen hok:

 

Worden zoals reeds geschreven de oude en jaarse vliegduivinnen in lijn gebracht om het seizoen te starten, maar de weersvooruitzichten zien er de komende 14 dagen niet goed uit, wat waarschijnlijk wel een uitstel van start zal inhouden, het is zinloos een ganse winter uw duiven te verzorgen om dan een onverantwoorde start te nemen, het seizoen is nog lang dus geen overhaaste beslissingen nemen. De jonge duiven (1e ronde) vliegen een kwartiertje rond het hok, meer hoeft het niet, het begint mooi te worden op het hok reeds heel wat jongen beginnen er mooi bij te lopen, m.a.w. ze zijn reeds een groot deel geruid. De verduistering van 18u tot 8u30 wordt zowel bij de oudste als de pas gespeende 2e ronde uitgevoerd.  Wie zijn jongen verduisterd doet er goed aan deze te voederen 1 uur voor aanvang ervan, zodoende hebben ze voldoende tijd om te drinken, maar hier laat de verduistering toch toe om nog vlot de drinkpot te vinden. Een gouden tip maak het niet te donker en hou rekening met de verluchting op het hok.

 

Tot volgende maal,

 

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info