naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (232)

vrijdag 6 maart 2015
 

Vorig weekend hadden we onze laatste kampioenenhulde waar we konden aanwezig zijn, het was de viering van de Oost-Vlaamse jeugd te Oudenaarde, een mooie opkomst een verzorgd middagmaal zoals we gewoon zijn van "Salons Mantovani" je zou je de vraag kunnen stellen hoe kunnen ze dit serveren voor amper 25€ per persoon. Ook het gedeelte van de huldiging verliep vlot heel wat jeugdleden gingen met aananzienlijk aantal zakken duivenvoer huiswaarts, ik vind dit heel wat beter dan dat men hun een trofee zou overhandigen, uiteraard werden de algemene kampioenen wel bedacht met een grote beker en de individuele kampioenen met een foto van hun favoriete duif. Zelf werd ik gehuldigd als 1e kampioen halve fond met een bloementuil en voedsel pakket, als nationaal winnaar kreeg ik er nog een 2e bloementuil bovenop, hiermee kon ik een dame in ons gezelschap extra verrassen.

 

Het was bedroevend vast te stellen dat van alle O.Vl. mandatarissen, niet één zich de moeite had getroost om de viering te vereren met hun aanwezigheid al was het maar als morele steun voor de tomeloze inzet van het werkend bestuur.

Dit weekend gaat het "Duivenkrantfeest" door in Beersel waar de kampioenen "Vanrobaeys-Duivenkrant-LVC" gevierd worden, ik ben als 3e geklasseerd in de halve fond maar heb mij jammer genoeg moeten verontschuldigen maar wordt vertegenwoordigd door een sportvriend, waarvoor dank.

In het nummer van de "Duivenkrant" deze week verschenen staat een reportage over mijn duiven en resultaten anno 2014 geschreven door Dhr Marc Rousseau, waarvoor dank.

 

Op eigen hok,

 

Werd op bezoek gegaan naar Dr Boskamp, laat het ons een voorjaarcontrole noemen, er wordt werkelijk niets over het hoofd gezien bij deze controle. Niet alleen de gewone huis, keuken en tuin werden nagezien, maar ook werden diverse kweken opgestart, voor mij één van de belangrijkste kweken is de uitslag van een 5-daags mengmest van het hok, hiermee wordt heel wat zichtbaar via het antibiogram voor welke antibiotica uw duiven resistent zijn, m.a.w. behandelen met deze heeft geen enkele zin en dood maar de goeie bacteriën in het lichaam en vernietigen niet de resistente bacteriën waarvoor de medicatie toegediend werd. Een voorbeeld van dergelijk onderzoek vind je hierbij. Het is een denkbeeldig  resultaat:

 

Enrofloxacin (baytril)   I

Trimetoprim/Sulfamethoxazole:   R

Linco-Spectin:    R

Florfenicol:      S

Streptomycine:  I

Doxycycline:    I

Metronidazone:    R

Amoxycilline/Clavulaanzuur:   S

 

Verklaring:  S :  gevoelig

                  I  :  matig gevoelig

                  R :  resistent (ongevoelig)

Na dit onderzoek is het zinloos uw duiven te behandelen met producten aangeduid met  R   , aangeduid met  I  mag men gebruiken indien geen ander medicatie beschikbaar is,  aangeduid met  zullen de beste resultaten bij een eventuele behandeling geven.

Hiermee zou moeten duidelijk zijn dat blindkuren totaal zinloos is en soms meer schade berokkend dan goed voor uw duiven om dan nog niet te spreken over het weggegooid geld. Een onderzoek als dit kan op aanvraag bij iedere dierenarts uitgevoerd laten worden, ik doe het bij mijn vertrouwde arts, die kan het in zijn eigen labo, andere dierenartsen sturen het naar bekwame labo's. Dergelijk onderzoek is niet zo duur, vraag desnoods prijs vooraf aan uw duivenarts.

Het was aangenaam te horen bij het visueel onderzoek dat de oude vliegduivinnen er goed voorkwamen, iedereen zal dan waarschijnlijk wel in zijn nopjes zijn, minder was het bij de jonge duiven, sommigen waren besmet met de "nieuwe bacterie" waar Dr Boskamp bijzonder op onderzoekt, zijn ervaring wees uit dat bij dergelijke besmetting veel duiven verloren gaan en ondermaats presteren, andere duivenartsen minimaliseren zijn theorie, maar ik ben ervan overtuigd (na ervaring) dat na zijn behandeling de meeste problemen bij besmette duiven verdwenen zijn. Om zijn onderzoek te staven beschikt hij over ultra moderne en nieuwe onderzoektoestellen en als liefhebber kun je alles volgen op het scherm, dus geen loze woorden.

Men voorspelt voor het komend weekend mooi weer, als de mogelijkheid zich voordoet zal ik de oude vliegduivinnen een paar maal wegbrengen in de vrije tijd waarover ik beschik.

De jonge duiven, daar is weinig over te zeggen hier ten huize, deze week kreeg ik een telefoon van een bezorgde liefhebber, mijn duiven vliegen geen meter, mijn buur zijn jongen vliegen een uur !!! mijn antwoord... hij zal dit jaar geen prijs spelen, jij misschien wel!!!  NIEMAND kan zijn duiven 6 maanden in superconditie houden, hou hier rekening mee.

 

Tot volgende maal,

 

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info