naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (231)

vrijdag 27 februari 2015
 

Woensdag 25-02-2015, algemene vergadering in de KBDB gebouwen te Halle. We waren verwittigd er stond wat te gebeuren, als het positief zal zijn voor onze sport zal de tijd moeten uitwijzen, als het dan niet te laat zal zijn, ons aantal sportgenoten daalt nu jaarlijks met grote getale, ik kan begrijpen dat onze federatie maar kan maaien als er eenmaal gezaaid is, maar vruchten kunnen de volgende jaren maar opnieuw geplukt worden als de bomen blijven staan, ik denk dat men met sommige huidige beslissingen toch een aantal bomen gaat neerleggen die dan zeker in de toekomst niks meer zullen opbrengen, onze sport bestaat veelal uit mensen die van een pensioen leven, door nu alle kosten voor iedereen omhoog te trekken, lidgeld, ringen, btw% enz... zullen er zeker een aantal afhaken, ik besef dat om te oogsten eerst zaad moet aangekocht worden, maar verwaarloos niet de oude bomen, zou men niet beter aankopen wat men kan betalen, als we straks nog met 15.000 leden zijn heeft men toch minder zaaizaden nodig dan vroeger met 50.000 dus respecteer de bomen uit die tijd. Door iedereen met extra kosten op te zadelen zal men naar mijn mening meer kwaad dan goed bereiken. De 3% op internet verkopingen is een extra inkomen, wie dit niet wil betalen wordt toch volgens art 105 voor onbepaalde tijd geschorst, voor alle duivensport aangelegenheden, zowel verkoop als spel, dit is heel eenvoudig te controleren, wie weigert te betalen krijgt geen lidmaatschapkaart en stuur als KBDB  huiszoeking en noteer alle ringnummers van de aanwezige duiven en nog niet gebruikte ringen, (controleer alle eigendomsbewijzen in hun bezit) dit aantal kan ten aller tijde opnieuw gecontroleerd worden, duiven verdwenen, schorsing voor x aantal jaren, of financiële overeenkomst, wie zich professioneel profileert dient zich naar de reglementen van de KBDB te schikken, zo niet dient men te sanctioneren, hopelijk zo minimaal mogelijk en mag een gesprek veel voorbarig geknoei voorkomen, ook moeten er toch andere bronnen van inkomsten kunnen gevonden worden, een ervan is bijvoorbeeld alle nationale vluchten zelf inrichten, lukt dit niet bespreek dan een zeker % van de opbrengst bij andere organisators, waarom anderen met deze winstgevende bron laten weglopen, neen het is geld van de KBDB-leden dus die inkomsten horen daar dan ook thuis. Natuurlijk ik bekijk het vanuit mijn zetel, maar als lid van de KBDB denk ik toch mijn mening te mogen vermelden, als men er rekening mee houdt of niet, daar leggen we ons dan maar bij neer.

De zones: met wat hier aan het gebeuren is,  heb ik een onaangenaam gevoel, voor mij is het duidelijk een nationale zone winst heeft zeer weinig waarde, misschien werd/wordt hier te weinig de nadruk opgelegd,  met de nieuwe aanpassing vind ik, ronduit dat ons Nationaal Sportbestuur zich belachelijk zal maken, vb: vorig jaar won ik zonaal A1 La Souterraine O-Y tegen 245 duiven, in hoever kun je dergelijke winst als opmerkelijk verkopen, ok de duif stond nationaal ook vroeg maar op zichzelf betekent deze 1e prijs zonaal weinig, durf je toch niet internationaal mee naar buitenkomen, ik denk dat we daardoor een zonale overwinning op 5000 duiven of meer op andere nationale vluchten ook minimaliseren, nu heeft men zone A1 & C2 gehalveerd, ik denk dat we op sommige vluchten een zonale uitslag krijgen met amper, laat ons positief blijven, 75 duiven in concours m.a.w. je wint zonaal en kan de uitslag niet gebruiken voor een nationaal kampioenschap, leden van het Nationaal Sportbestuur maak het toch niet zo onnozel.  Ik besef dat men iets probeert te realiseren voor de beide uithoeken van ons land, ga er zelfs mee akkoord, maar is dit een verantwoorde oplossing. Per slot van rekening maakt de KBDB hiermee de naam   "bakermat van de duivensport" totaal onzinnig.

 

Op eigen hok:

 

Werden de laatste jongen 2e ronde op het hok geplaatst en broeden de kwekers op hun derde leg, tijdens deze broed periode worden alle kweekbakken geopend, vermits dit meestal met enkele vechtpartijen gepaard gaat worden alle eieren in de broedkast gelegd, tot op de dag dat

ze aanpikken, dan gaan ze terug in het nest onder hun respectievelijke ouders die ondertussen op kunsteieren broeden. Meestal heb ik op die wijze nagenoeg geen beschadigde nesten. De laatste tijd heb ik reeds meermaals de vraag gekregen waarom na 2 nestronden nog verder kweken, hier moeten kwekers kweken, kweekduiven zijn geen renteniers, net als vliegduiven dienen te vliegen, die extra ronden die de kwekers opkweken worden streng beoordeeld en in de volière geplaatst en zijn een schakel op de toekomst, wordt een extra koppel ontdekt heb je onmiddellijk reserve in voorraad zitten, het is ook een schakel naar de toekomst om uw stam te bewaren, maar ook hieraan is verbonden dat je dan ook aan een vriend iets kunt aanbieden dat uit het beste komt, wie slechts 2 ronden kweekt kan ook moeilijk zijn beste duiven aanbieden. Na 3 ronden worden wel de koppels herschikt, de een krijgt een andere duivin of duiver, de volgende ronde wordt dan omgekeerd herschikt, zo krijg je een gans jaar jongen waarvan je kunt vaststellen hoe ze uitgroeien om het volgend jaar te koppelen, zo heb je ook half broers/-zussen en men moet dan niet afwachten wat een nieuwe koppeling zal voortbrengen, zo gaat men minder mis kweken bij de vroege koppeling.

De jonge duiven vliegen in groep rond, maar 45 min. en meer of wegtrekken, zoals bij sommigen, is er hier zeker niet bij, moet volgens mij ook niet. De oudste van de 2e ronde flatteren en gedragen zich verstandig.  De vliegduivinnen trainen tussen de 30 min. en een uur, we zien het graag maar is het noodzakelijk. Kortelings wordt er een grondige medische controle uitgevoerd want zonder er bij stil te staan moeten we beseffen dat we volgende maand klaar moeten zijn om het seizoen aan te vangen.

 

Tot volgende maal,

 

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info