naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (230)

vrijdag 20 februari 2015
 

Vorige zaterdag een drukke maar aangename dag gehad, vele vrienden ontmoet en interessante contacten gelegd. Mijn mening over de "Fugare" beurs is positief, ik was er op zaterdag namiddag en toen was er een massa bezoekers, als ik nu lees dat er 8000 bezoekers werden bereikt vind ik persoonlijk dit een super resultaat. Ook de deelnemers hadden voor verzorgde publicitaire standen gezorgd, ook waren de meesten bereid de nodige uitleg te verschaffen die je vroeg. Op heel wat standen kon men iets te drinken krijgen, wie er op uit was kon  zelfs met een te hoog alcohol gehalte huiswaarts rijden, het is aangenaam maar voor mij zeker geen noodzakelijkheid. Een veel besproken thema was het probleem van onze reisduiven als consumptiedier, het is een probleem voor onze federatie, dierenartsen en ook de liefhebbers zelf. Naar van horen zeggen is men op het goede spoor dat dit zou kunnen geregeld worden in afzienbare tijd, 1 maand waarvan veelal sprake was zal vermoedelijk wel niet haalbaar zijn volgens mijn laatste informatie. Ergens is het onbegrijpbaar, binnen de ganse Europese unie zit de reisduif  ingedeeld bij de sierduiven die geen deel uitmaken van de voedselketen, waarom is Belgie hier niet op ingegaan zoals in de andere landen, wie zal/kan hierop antwoorden.  Heel wat (jonge) duiven werden te koop aangeboden, de één al mooier dan de ander, na contact met enkele verkopers waren ze tevreden over verkoop en belangstelling die ze hadden gekregen. Misschien denkt niet iedereen er zo over maar er was ook heel wat verschil in kwaliteit tussen de diverse aanbieders. Als organisator zou men er mogen toezicht ophouden dat enkel mooie en gezond gekweekte jongen aangeboden worden, ergens is het aanbieden van mindere kwaliteit nefast voor de beurs in de toekomst. Naar horen zeggen verliepen de meeste randactiviteiten vlot zo ook de prijsuitreiking van de Bricon Trophy"  van de 3 reeksen  werden de eerste 5 winnaars op het podium gevraagd, allen kregen een mooie trofee en een aanzienlijke aankoopbon. De eerst geplaatste ontvangt een Bricon X-Treme, voor wie de nationale vluchten speelt een super toestel, hierover spreek ik uit eigen ervaring, overweeg zelfs de aankoop van een 2e X-Treme. Pas op... ik wil geen publiciteit maken voor Bricon, maar ik was één van de eerste bezitters van hun EC systeem, buiten wat kleine details waarvoor ik steeds direct op hun service kon rekenen heb ik nog geen negatieve ervaringen gehad, maar hiermee wil ik geen afbraak doen aan andere EC systemen dien aangaande heb ik geen ervaring dus kan ik niet positief of negatief schrijven maar in de club ervaar ik weinig problemen met alle merken toch blijft het een publicitaire stunt het jaarlijks weerkeren van de "Bricon Trophy".

 

16u50 dienden we ons te verplaatsen van Fugare naar Oudenaarde "Salons Mantovani" ergens was dit iets van het goeie teveel, in zijn welkomstwoord gaf provinciaal voorzitter Dhr De Backer toe dat er heel wat minder aanwezigen waren dan het jaar voordien, voor mij geen verrassing, had ik er niet moeten zijn als geklasseerde, eerlijk ik ging er ook niet zijn. Jammer dat de samenspraak hier mank is gelopen, O.Vl. zegt "Wij beslisten vorig jaar na de viering..." Fugare is ieder jaar gepland half februari, hopelijk informeert men volgend jaar tijdig dat dit niet meer geschied. Heel wat leden dienden te kiezen tussen O.VL. of Pipa-avond zoiets is toch ergens absurd, mensen spreken elkaar, is nog steeds een goede zaak. Denk aub niet mijn organisatie is belangrijker dan ...., iedereen doet zijn best, laat iedereen er dan het maximaal uithalen en zit niet op elkaars nek.

De O.VL. kampioenenavond verliep vlot, een dorstige "Sergio" bracht een luid roepend optreden, door veel aanwezigen genoten. De prijsuitreiking van de geklasseerden werd in goede banen geleid door voorzitter De Backer,  maar als ik een opmerking mag maken, toen de top-kampioenen werden gelauwerd was de zaal voor +60% leeggelopen, ik had de indruk, de laatste zullen de eerste zijn was hier zeker niet van toepassing, de topkampioenen kregen niet wat ze verdienden, ja ze kregen hun trofee, ze kregen hun podiumplaats op trap 1 - 2 - 3  maar de belangstelling was weg. Toch iets om in de toekomst even over na te denken. Mijn mening ... zeker voor het gast optreden plaatsen, want dit optreden betekent voor een groot aantal het einde van hun aanwezigheid.

Ik werd 4 X naar het podium geroepen, ja 4 trofees en een bloementuil, gelukkig kon ik die laatste doorgeven aan mijn wederhelft, het was nu eenmaal Valentijn, er werd heel wat gelachen aan ons tafel maar mijn vrouw was er wel gelukkig mee. Allee hoop ik toch.

 

Vertrokken  om 12u00 kwamen we veilig thuis na een aangename dag  om 24u00, alles ging vlug voorbij, zo moet het, wanneer men de klok vergeet is de ontspanning het grootst.

 

Deze week op eigen hok:

 

Een goeie vriend wilde hier in het uiterste O.VL. een aantal duiven plaatsen, hij woont in de prov. Antwerpen, reeds meermaals heb ik aangehaald dat onze duiven "alleen" vliegers moeten zijn, om hem te overtuigen dat het zo is mocht hij een beperkt aantal jongen naar mijn hok brengen. Hij had heel wat meer jongen mee dan ik hem had voorgesteld, als de jongen op het hok werden geplaatst zat er eentje tussen die klaar was om op te leren, ik denk zo oud als mijn oudste, wat te verwachten was geschiede, het raam open en duif 116 het luchtruim in, geen spoetnik, geen volière, weg was het, OK die zie ik niet meer terug, de volgende dag 11u30 zit deze jonge duif angstig op het balkon, ik denk dat duiven slimmer zijn dan wij, ik zeg niet dat het een goed zal worden maar wees eerlijk een mens ziet dit graag.

Ook melden de eerste verdwaalde jongen zich aan, normaal gaat de plank dicht voor ze binnen zijn maar deze week 4 vreemdelingen op bezoek, ik moet bekennen, als de vreemdelingen een witte telefoonring aan hebben vrees ik het niet onmiddellijk te zien als er eentje tussen zit. OK, ik heb ze allen aangemeld, ze werden afgehaald omdat ze uit de beperkte regio waren, een goede sportvriend verloor er 12 op 51, 2 waren aangemeld op het ogenblik dat hij zijn duifje hier afhaalde, een andere sportvriend meldde mij dat hij een duifje aangaf dat bij hem binnen kwam, 35 km van zijn hok, hij telefoneerde naar de eigenaar, zijn reactie: laat het vliegen bij mooi weer, als het een slim is komt het wel naar huis. Ik denk dat deze collega dommer is dan zijn duiven, jongen van een paar weken hebben geen ervaring en dienen terug op hun hok gebracht m.a.w. afhalen en opnieuw laten buitenkomen. Voor mij is dit een onsportieve en onvriendelijke daad, waar ik geneigd ben om er het woord dieren mishandeling op te plakken.

 

Tot volgende maal,

 

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info