naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (228)

vrijdag 6 februari 2015
 

De jonge duiven komen vlot naar buiten en beginnen het luchtruim te verkennen, het is soms bang kijken hoe ze zich tussen de hoge appartementen wringen, alle jaren verlies ik jongen tegen de topgevels van deze, nu bij iedereen is er wel ergens een opstakel, hier dit, bij anderen de roofvogel en ik denk dat dit nog meer problemen stelt. De oudste zijn reeds begonnen aan de kleine pluimen rui, het gaat toch allemaal zo vlug, als ik 's morgens op het jonge duivenhok kom stuiven de pluimen om me heen. Ik zie dat graag, op de meeste hoopjes mest liggen er heel wat pluimen, ook terzelfder tijd controle van hun mest, alles ziet er perfect uit, zodat er een afspraak gemaakt is met de dierenarts om volgende week de 1e ronde en oude vliegduivinnen te vaccineren tegen paramyxo, alles wordt dit jaar nog keuriger dan vorige jaren bijgehouden in een registerboek. In dit boek wordt alles genoteerd wat de duiven krijgen, van medicatie tot supplementen tot zelfs interessante opmerkingen voor mij persoonlijk (vb:  duif verloren, opleren + afstand, weeromstandigheden, vluchtresultaat enz...) Kun je de volgende jaren steeds terug inkijken, nuttig maar vooral boeiend.

 

De oude vliegduivinnen, beginnen stilaan een 15-20 minuten te vliegen, al zijn er nog steeds een paar die de grote groep niet kunnen volgen, eentje gaat zich zelfs na 10 minuten op een appartement zetten, denk bij mijzelf dat het toch niet mijn beste zal worden volgend seizoen, al komt het uit mijn betere kwekers, maar het is vorig seizoen eens op straat opgenomen door spelende kinderen, totaal uitgeput, ik vermoed dat het op prestatie vlak, afgeschreven zal mogen worden. We houden het in het oog. Het is wel opmerkelijk dat ze met het iets kouder worden heel wat meer voer nodig hebben (45gr/duif) misschien kan het ook een gevolg zijn van het verstrekte voeder, 100% Matador Winter-Rust. Het belangrijkste ze produceren prachtige mest en lossen dagelijks de nodige dons.

 

Enkele kronieken terug had ik geschreven, voor wie zich jonge duiven ging aanschaffen dit niet te doen bij personen die zelf met geen duiven spelen, nog dezelfde dag van het verschijnen kreeg ik een boze mail van een lezer, die ik persoonlijk goed ken, dat hij zich persoonlijk geviseerd voelde, betrokkene verkoopt ieder jaar een aantal jongen, maar die verkochte jongen worden gespeeld door de kopers die er goede resultaten mee behalen, trouwens op het hok van deze persoon zitten kwekers van goede afstamming, als ik dit schreef gingen mijn gedachten meer in de richting van sommige duiven verkopers, zoals bv op Lier markt, mannen die enkel jongen kweken om te verkopen uit duiven die ze links of rechts hebben bekomen of zelfs bij de poeldenier hebben gehaald. Ik moet wel bekennen, ik heb er niet van wakker gelegen, wie op een voetbalplein loopt kan een gele of zelfs een rode kaart krijgen terecht... of onterecht.

Ik hoop als we nog eens samen zijn dat ik toch nog een pintje aangeboden word.

Zolang er reacties komen, is het een bewijs dat de kroniek gelezen wordt, daarvoor doen we  het trouwens ook.

 

Tot volgende maal,

 

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info