naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (226)

vrijdag 23 januari 2015
 

De jongen zijn gespeend op een paar uitzonderingen na, een mooie gezonde groep maar nog te talrijk, vermits een sportvriend zijn gereserveerde jongen annuleerde (10 jongen uit de kwekers) ik heb geen probleem met een annulering, maar het stoort mij dat men het doet op het ogenblik dat men hun verwittigd dat ze mogen afgehaald worden, een seintje vooraf vind ik toch beleefder en meer op zijn plaats. Het stuurt mijn planning in de war, normaliter wordt 2/3 van de kwekers 1e ronde verkocht, enkel deze van bijgehaalde duiven blijven hier omdat ik er nog niets van weet, van mijn vaste kwekers wordt dan de 2e ronde hier op de hokken geplaatst, het zal de selectie nu nog iets drastischer maken want er mogen maximaal 50 jongen 1e ronde blijven, het is niet de bedoeling kwantiteit te bezitten maar wat er zit moet kwaliteit zijn. Ik zal de jongen nu laten volwassen worden en dan 's avonds in het donker eens allen door mijn handen laten gaan, zo beoordeelt men ze objectief, je ziet geen ringnrs zodat je niet kan zien waaruit ze komen. Tijdens deze selectie wordt vooral de lichaamsbouw, evenwicht en zachtheid van de pluim gecontroleerd, indien deze keuring voorbij is doe je het licht branden en controleer eens wat er allemaal is uitgevallen, hou je er toch nog van op uw hok, noteer alvast hun ringnummer, het kan u helpen om volgend jaar terug zo te handelen. Het is een gewoonte geworden, we kweken allen teveel jonge duiven, want hoe dikwijls krijg je niet te horen als je een binnenloper aanmeld, ik heb er toch teveel hou hem maar of..., zou het dan niet beter zijn dergelijke exemplaren die als ze verloren vliegen u toch niet meer interesseren, zelf op te eten in plaats van er voer aan te geven. Trouwens als u deze duif niet verder op uw hok wenst, waarom heb je dan haar ouders een ganse winter eten gegeven en hun jongen geringd want die kost toch ook 80€cent en dan maar klagen dat ons hobby kostelijk is, ik denk dat veel vrienden het onnodig duur maken. Mijn idee is niet te realiseren, maar wie een binnengekomen duif aanmeldt zou een forfait vergoeding moeten bekomen van de eigenaar via onze federatie, men zou bij de aankoop van de ringen er kunnen van uit gaan dat 2 duiven op 10 verloren gaan, bij een meldingvergoeding van 1,50€ zou dit een toeslag zijn 0,30€ per ring betekenen, ik denk dat dit ook het aanmelden van verloren duiven zou ten goede komen, natuurlijk zou dit nauwkeuriger moeten uitgewerkt worden en via een computer programma gestuurd worden om personeelkosten te besparen. Waarschijnlijk ben ik terug aan het dagdromen, of ben ik echt de enige die er zo over denk?

 

Op eigen hok:

 

zitten de jongen 1e ronde op hun definitief hok, het hok staat de ganse dag open, sporadisch komt er reeds eentje op de valplank, jongen zijn nieuwsgierig zolang ze nog niet vliegen kan je ze de vrijheid geven, tenminste als je niet geplaagd wordt door de roofvogel. Wat is nu het belangrijkste, in deze fase van spenen, leren drinken is belangrijk, als je problemen wil voorkomen kun je handelen zoals ik, er zullen waarschijnlijk ook wel andere methoden zijn maar op de foto zie je mijn werkwijze.

 

Wie zo te werk gaat zal geen moeilijkheden hebben, plaats uw drinken op een klare plaats zodat ze het water zien schitteren. Wat voeding betreft krijgen ze verder Matador Kweek Olympia, ik verkeer in de mogelijkheid ze meerdere keren per dag te voederen, 's morgens, 's middags en 's avonds juist voor duisteren, voeder ze dan voldoende want dat is hun belangrijkste maaltijd, er moet op dat ogenblik een kleine restant in hun eetbak blijven. Vorige jaren voederde ik steeds na hun maaltijd wat mais extra bij, op aanraden van Eddy Noel, voedingdeskundige Matador zal dit in 2015 niet gebeuren. Op voorschrift van mijn duivenarts zal een  tricho-kuur aan de jongen gegeven worden gedurende een 5-tal dagen, nadien verkeren ze in perfecte gezondheid om hun wettelijke vaccinaties te krijgen, wacht hier niet te lang mee, maar maakt dat uw duiven in perfecte gezondheid verkeren, is dit niet zo dan heeft de vaccinatie weinig zin.  

 

Tot volgende maal,

 

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info