naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (220)

vrijdag 12 december 2014
 

We zijn 13 december een goeie 14 dagen na de koppeling, ik mag zeggen heb op mijn hok nog nooit dergelijke vlotte leg meegemaakt, er werden 70 paren gekoppeld en vandaag ontbreken nog 2 koppels. Naar ik globaal verneem is de leg overal vlot verlopen, men zou zich beginnen afvragen is leggen in de winter nog tegennatuurlijk, zoals zo dikwijls wordt beweerd, natuurlijk is het ook zo dat de duiven nu ook beter voorbereid en verzorgd worden dan jaren terug. Na een 4-tal dagen kunnen de eieren reeds gecontroleerd worden op bevruchting door heel eenvoudig het ei boven een brandende zaklamp te leggen, verdraai tot wanneer je een bol met adertjes ziet, zie je dit niet zal het ei niet bevrucht zijn, laat het nog een paar dagen liggen en vergewis je nogmaals met de lamp, is het ei nog klaar mag je het verwijderen en vervangen door een kunst ei, waarom? een onbevrucht ei kan breken en zodoende het andere ei besmeuren dat het ook niet meer in staat is uit te pikken. Eieren horen thuis in het nest, laat die rustig liggen met naar te kijken of ze even er van onder te halen kun je enkel gebroken eieren krijgen, want normaal verdedigt de broedende duif haar eieren, een slag met haar vleugel is voldoende om het ei te breken, trouwens wat is er aan een ei te zien, eens je weet dat het bevrucht is, niks toch.

Kreeg deze week de vraag van een vriend als ik geloof in de ogentheorie bij duiven, mijn antwoord is "noch ja, noch neen" waarom duiven met een mooi oog zie ik graag, maar een mooi oog zo perfect mogelijk als beschreven in de boekjes in een domme duif zal ze niet doen prijsvliegen.

Ik bekijk een duif in haar geheel daarmee bedoel ik zowel lichaamsbouw, evenwicht, vitaliteit, zachtheid pluim, algemene indruk, ik kan een duif in handen krijgen en onmiddellijk zeggen, die komt niet op mijn hok of die krijgt bij mij geen eten, ik zal zelden zeggen 't is een slechte, maar een duif keuren over één eigenschap, al is het een oog, durf ik u garanderen dat je roemrijk de dieperik zult ingaan, een gouden raad, plaats een duif met een mooi oog niet direct op het kweekhok, laat hem eerst bewijzen in de mand wat hij kan en dan als die bewijzen er zijn zal hij bij mij kans krijgen op een plaats in het kweekhok, pas op ik ben de laatste om te beweren dat ik geen mooi oog weet te appreciëren, maar daar stopt het dan. Dus ik ga ervan uit dat een "echte super" alle eigenschappen die ik hierboven vermeld zal bezitten, ook zijn mooi oog. Onlangs las ik over ogen het volgende, "bekijk uw duif en weet binnen de minuut als het een goeie of een slechte is" amaai dat moest ik weten, zijn uitleg: neem de duif met de snavel naar u, het linker oog vanuit uw richting bekijk je gedurende een 15-30 seconden, verandert de pupil van vorm, hiermee bedoelt hij wordt de ronde pupil ovaal dan heb je zeker een slechte duif in handen. het rechter oog moet niet bekeken worden want dat verandert nooit van vorm. Heb ik gelezen....  ik twijfel dat het zo gemakkelijk is om duiven te veroordelen of te loven.  De geïnteresseerden kunnen experimenteren, maar zou toch de raad geven om niet te beginnen slachten, binnen een 4-tal maanden gaan ze in de mand, voor mij nog altijd de beste keurder indien uw duiven gezond zitten.

Op eigen hok,

 

zitten de duiven te broeden, hun voeding is naar de lichte kant, is ook noodzakelijk want tijdens het broeden worden ze vlug te vet, beter voorkomen dan problemen te krijgen. Daarom gaat hier nu minder kweekolie over het voeder. Een blinde tricho-kuur gaan ze niet krijgen heb ik sinds jaren niet meer gedaan en ook nu enten tegen paramyxo  ga ik ook niet doen zoals sommige duivenartsen aanraden, onder het mom van dan profiteren de nestjongen ook van de resistentie die de ouders hebben opgebouwd of nog opbouwen. Ik weet dat een duif hun jongen met een zuivere papmelk azen, waarom het risico nemen die papmelk te beïnvloeden met andere supplementen. Kwekers met jongen van 1 tot 4 dagen zal ik geen supplementen geven noch over het voedsel nog in het drinken.

 

Succes met de kweek, tot volgende maal,

 

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info