naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (217)

vrijdag 21 november 2014
 

15 november: nationale dagen KBDB Antwerpen, wij waren er gelukkig bij.

22 november, de koppeling staat voor de deur, volgende week worden hier de kwekers gekoppeld, wie zich nu reeds aan koppelen waagt vraagt om moeilijkheden om de jongen te ringen, daarom dat ik steeds wacht tot 28 november dan ben je nagenoeg zeker geen problemen te hebben, het zal op die paar dagen niet komen in leeftijd verschil, liever zo dan met jongen te zitten met gebroken of ontbrekende tenen. Maar voor we zover zijn moet nog gelegd en gebroed worden. Wat ik persoonlijk belangrijk vind is dat een nieuw te vormen koppel elkaar onmiddellijk aanvaard een soort liefde op het eerste gezicht, ik heb zelden goede duiven gekweekt uit een koppel waar ik vooraf problemen mee had om te koppelen, wel uit hun 2e nest en volgende, je kan hebben dat een duiver een duivin zou vermoorden je neemt die duivin weg en geef hem een andere als bij wonder aanvaard hij deze dan direct, ja duivers/duivinnen kunnen ook een gedacht hebben, misschien een menselijk trekje. Toch uit veiligheidsoverweging plaats ik bij nieuwe koppels een omgekeerde bloempot in de hoek van de woonbak, volgt er een vechtpartij dan kan de duivin vluchten op deze en zal je geen beschadigde duivinnen hebben, eerlijk ik heb reeds duivinnen gezien die zodanig beschadigd waren dat je er zou aandenken ze af te maken, voorkom dit met deze eenvoudige voornoemde oplossing. Dat de duiven moeten gezond zijn weet denk ik iedereen, opvoederen is niet perse noodzakelijk, met opvoederen krijg je het risico dat uw duiven aanvetten en dit is nefast voor de ei leg, te zware duivinnen leggen moeilijk en traag, om alles vlot te laten verlopen is het aan te bevelen de duiven een week vooraf bij te lichten (14u licht) (enkel kweekduiven) en indien je over een infrarood plaat beschik deze inschakelen, vochtigheid 65%, temperatuur 10°, temperatuur is ondergeschikt aan vochtigheid, wie deze raad kan opvolgen m.a.w. bijlichten en infrarood plaat gebruik, zal merken dat hij een zeer gering aantal onbevruchte eieren zal hebben, vorig jaar heb ik dit ervaren, een hok kwekers met infrarood, een ander zonder, met infrarood -5% onbevrucht, zonder 15% , ik maak de vergelijking op een hok van 20 & 15 koppels, op het grootste hok waren 2 onbevrucht op het ander 5. Verder wordt de voeding vanaf de week voor het koppelen bevochtigd met kweekolie omega 3, voor het verstrekken van vitamine E, in hun drinken gaat Farvisol een vitamine preparaat die zowel A-B-C-D-E enz... bevat. Vroeger kregen ze het menselijk middel A-D Cure, in hun drinken maar als je het nu kunt doen met een specifiek duiven supplement moet je niet slimmer willen zijn. Om toch problemen te voorkomen heb ik 17/18 november de kwekers reeds een paar dagen bij hun oude of nieuwe partner gezet in hun woonbak, 2 dagen is ruim voldoende anders heb je de kans dat sommige duivinnen beginnen ontsluiten, beter voorkomen.

 

 

Tijdens de langere avonden heb ik wat meer tijd om op internet te vertoeven, ik walg ervan wat allemaal te koop aangeboden wordt, vrienden wordt toch eens wakker, aangeboden duiven van 2-3-4 enz... jaar oud en de aankondiging begint met half zus, zus, kleindochter van.... stop met verder lezen want die duif is kwalitatief niet goed, een duif op die leeftijd dient aangeboden te worden met zij won.... of zij is moeder van en dan het resultaat van haar kinderen, dan maak je kans... maak je kans!!!  in andere gevallen koop je een stukje papier met 90% kans op een miskoop en veel ontgoocheling achteraf. Laat één zaak duidelijk zijn ik zeg niet dat er geen goede duiven aangeboden worden op het net, maar het is logisch dat er een enorm groot procent rommel tussen zit, trouwens op ons eigen hok is dit toch ook zo, bij een ander is dit helemaal niet anders. Koop je nu toch nog een duivin/duiver laat deze duif dan minimaal 2 weken zich aanpassen aan de omgeving waarin ze later zal aan de kweek gezet worden kopen en koppelen zal in veel gevallen tot problemen leiden en zelden een goed resultaat opleveren.

 

Weetje van de week:

 

Zorg voor ruim voldoende mineralen aan de gekoppelde duiven (dagelijks een verse portie) en schroef appelazijn iets terug zolang uw duiven nog niet hebben gelegd.

 

Tot volgende maal,

 

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info