naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (216)

vrijdag 14 november 2014
 

De laatste weken werd mij regelmatig gevraagd om naar sommigen hun duiven te kijken en eventueel te selecteren, eerlijk waar, ik doe dit niet graag, niemand kan of kent er iets van, om goeie en slechte uit elkaar te onderscheiden, de enige juiste selectie is de mand en dan nog moet je rekening houden met conditie toestanden, weeromstandigheden enz... en hoe dikwijls hoor je niet dat de broer of de zus van de super duif beter vererfd dan de super, m.a.w. duiven keuren is een persoonlijke interpretatie van het individu die de keuring uitvoert.  Vroeger had men "beroepskeurders" ik herinner mij de tijd 5fr per duif later 10fr zij gingen van club naar club en verdienden veel geld, maar ze wisten het te spelen iedere liefhebber had een goeie of een crack, met veel lawaai werd hij in de hoogte gestoken als zijnde deze vliegt volgend jaar de pannen van het dak, ik heb zelden die pannen weten weg vliegen, maar de liefhebber in kwestie was gelukkig want de keurder had het gezegd, waar of niet waar.

Op mijn hok durf ik selecteren zonder naar de resultaten te kijken, ik ken mijn duivenstam, hun kwaliteit en gebreken maar op vreemd terrein zal niemand mij horen zeggen dit is een goeie of een slechte, ik nuanceer van ik zie hem niet graag of ik hou van deze duif, soms kom je duiven tegen waar je met zekerheid kunt zeggen ja, dit is een slechte, het tegengestelde ook,onverwacht krijg je een stuk goud in je handen zeggen dat het een super is... neen, maar wel kweek hier eens uit ik denk dat je hiermee verder kunt, maar alles daar tussen moet met een korreltje zout genomen worden. Ik krijg graag een goeie duif in handen, bij voorkeur zonder dat men mij dit op voorhand zegt, dan kan ik mij een persoonlijk idee opdoen van die duif, dat ik regelmatig juist ben is te danken aan de jaren ervaring, maar ook ik sla de bal soms totaal verkeerd, gelukkig zeg ik dan, indien er iemand was die de supers en de goeie eruit kan halen dan was de sport gedaan want op iedere vlucht hebben er 70% geen prijs, reeds eens bij stilgestaan, we spreken van een staart prijsje maar er zijn er dan nog 70% niet thuis. Natuurlijk met staartvliegers ben je vandaag niks meer, ze moeten kop vliegen niet 1 x maar regelmatig om niet te zeggen bijna wekelijks. Eens proberen bondig samen te vatten wat ik in een duif wil terugvinden, * perfecte uitstraling (1e indruk) * in de hand liggen (peervormig) * super zacht gepluimd * gespierd lichaam * gespierde vleugel * korte achtervleugel * geventileerde vleugel * korte achter arm * dik gepluimd over het ganse lichaam * volle rug * smalle staart * stevige stuitbeentjes (hoeven niet perfect gesloten te zijn) * een oog met expressie * vitaliteit uitstraling.  Waar ik niet in geloof: * ogen theorie op zich zelf * keel bekijken op zich zelf * vleugel theorie  wel zie ik ze graag alle drie in perfecte staat, maar als alleenstaand, niet voor mij. Wat ik ronduit onzinnig vind: * blauwe met 1 witte teen * lange tenen *kweekveertjes * 1 wit pen * een brede bloedband op de staart.

Wanneer men een stam kent kan men wel in zekere mate terugvallen op uitwendige linkage, dat kan uit een bepaald koppel alle blauwe zijn, of een witte plek in de nek, of-of-of .... maar dit is dan stam gebonden dus niet veralgemenen.

 

Weetje van de week:

 

wie gaat koppelen eind november/begin december mag nu zeker geen medicatie meer toedienen aan de duiven die gekoppeld zullen worden.

 

Afspraak:

Vrijdag - zaterdag Nationale dagen KBDB in Antwerpen.

 

Tot dan,

 

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info