naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (212)

vrijdag 17 oktober 2014
 

Als ik naar buiten kijk zou je zin krijgen om met duiven te spelen, de laatste maanden van het jonge duivenseizoen was het ieder weekend prijs, door de ongunstige weeromstandigheden, nu hebben we reeds een aantal mooie weekends gekregen, ok ook goed om met de familie een uitstapje te doen maar we zijn en blijven duivenliefhebbers.

Deze week heb ik het eerste speelhok onder handen genomen, hier ga ik er met de hogedrukreiniger op, het heeft heel wat voordelen op die wijze krijg je als mens veel minder ongezond stof binnen en kun je meer in de diepte reinigen, uiteraard moet je hiervoor over een droog hok beschikken. Eerst wordt het dak gedeelte en de gebinten afgespoten, ook krijg je dan als liefhebber een douche maar dat neem ik erbij, de schuiven en dakverluchting krijgt dan een beurt maar dit kan buiten het hok, zo is het bovendeel vrij vlug proper gemaakt en kan beginnen opdrogen. De kweekbakken worden volledig gedemonteerd en stuk per stuk ook afgespoten en nadien overvloedig ingewreven met een Virkon-S oplossing.

De mestschuiven, roosters en deurtjes krijgen ook hun beurt, de vloerroosters worden weggenomen en ondergaan hetzelfde lot, als laatste volgt de vloer, wordt ook met de hogedrukreiniger onder hand genomen alles terug opgekuist, afval verwijderd en grondig gedweild, ook hier overvloedig nagespoeld met de Virkon-S, na dit wordt de vloerverwarming aangezet, na een nachtje is alles terug kurkdroog, als je dan het hok betreed is het een plezier om de frisse geur op te snuiven, zalig. Het oogt niet alleen mooi het is een aangenaam gevoel na 3 dagen vuil werk, want dat is het toch.

Volgende week laat ik een 5-daags mestmonster onderzoeken, wordt er paratyfus vastgesteld zal er een kuur gedurende 10-12 dagen op voorschrift gegeven worden, alle duiven komen hiervoor in aanmerking niet enkel de speelduiven ook kwekers en zomerjongen. Een enting doe ik nooit, heb hier minder goeie ervaringen mee, trouwens er zijn duivenartsen die er voor zijn maar evenveel die het verwerpen. Dergelijke behandeling mag tijdens de rui gegeven worden.

 

Duivenliefhebbers, zijn toch ergens onvoorspelbaar, enkele weken terug schreef ik over de zones en maakte duidelijk dat zolang er grenzen zijn er collega's in het voordeel wonen en anderen in het nadeel, maar kreeg een lading opmerkingen over mijn hoofd, ook onze KBDB mandatarissen hadden meer kritiek dan positiefs gehoord over de zones, na de nodige meningsverschillen werden ze dan maar afgeschaft, nu steigert iedereen omdat men terug valt op de oude provinciegrenzen,  zowel zonevoorstanders als contra's, ik ben ook de mening toegedaan dat een duif helemaal niet langs een provincie grens huiswaarts vliegt maar wel in een beperkte rechte vlieglijn, nu staan we terug waar we een aantal jaren zo graag vanaf wilden, waarschijnlijk door enkele criticasters, voor onze mandatarissen is het moeilijk om voor iedereen goed te doen. Ik persoonlijk was volledig voor een rechte zone grens dat er geëvalueerd ging worden na een paar jaar proef was geweten, maar evalueren betekent toch niet voor mij elimineren. Hopelijk zal men na 1 jaar het oude systeem evalueren en inzien dat zones toch nog het beste zijn en de naam provinciaal in de prullenmand verdwijnt, laat ons hopen.

 

Weetje van de week:

 

Als je uw duiven laat onderzoeken door uw duivenarts zorg er dan voor dat ze gedurende 3 weken geen antibiotica of ander spul gekregen hebben. Anders kunnen fictieve resultaten te voorschijn komen.

 

Tot volgende maal,

 

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info