naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (208)

vrijdag 19 september 2014
 

Het vliegseizoen is beëindigd, tijd om andere dingen te doen rond ons hobby, deze week brachten we een bezoek aan een collega in het binnenland, super liefhebber met top nationale resultaten, het was ons eerste persoonlijk contact en na een hartelijke ontvangst worden duiven ter hand genomen, wel ik kan je verzekeren men heeft mij daar met mijn neus op de feiten gedrukt dat ik helemaal niks van duiven ken, ik kreeg daar supers te zien, die ik amper zitten heb, maar die ik zonder op de hoogte te zijn van hun palmares niet op mijn hok zou dulden, gelukkig zeg ik nooit als ik duiven bekijk, "dit is geen goeie of dit is een slechte" op mijn hok durf ik zover te gaan omdat ik jaren mijn stam ken, maar nu ditmaal zou ik er toch volledig naast geslagen hebben, neen het waren geen minderwaardige exemplaren dat nu ook niet, maar in mijn ogen hadden ze een tekort, schijnbaar niet om top te vliegen. Nu ben ik overtuigd goeie duiven heb je in alle modellen en een eigen patroon kan op andere hokken geheel anders zijn, uiteindelijk zoeken we presterende duiven en ik denk dat slechts weinigen met zekerheid dit op andere hokken kunnen aanduiden. Ik durf zelfs verder te gaan, ik heb mijn twijfels aan keurders die het land rond trekken om hun kunnen te verkopen, als het mogelijk is de goeie er tussen uit te halen waarom kweken ze dan 100 en meer jongen, indien ik keurder zou zijn dan dode ik onmiddellijk 90 jongen en hield enkel die 10 goeie over. Nu het is een aangename winter activiteit in sommige clubs en ook een stukje ambiance, iedereen heeft trouwens graag 1 crack op zijn hok en hoort het toch graag zeggen door een zo genaamde kenner.

Niet alleen het vliegseizoen is ten einde ook het kweekseizoen op het kweekhok, geleidelijk aan worden de kwekers gescheiden en de laatste zijn nu in de rust volière. Tijd om alles te reinigen en om te bouwen naar de verblijfplaats voor de zomerjongen, ze kunnen daar ongestoord verder ruien en uitgroeien, tevens krijg ik er een beter zicht op wat mij bevalt of tegen valt. Bij zo een reiniging komt heel wat kijken, want op een duivenhok ligt na een seizoen heel wat stof, gezond is anders, met de hoge druk reiniger worden zitjes, nesten plafond enz... proper gespoten, na een paar dagen is alles terug opgedroogd en kan het in gebruik genomen worden.  Tijdens het overbrengen van de zomerjongen sneuvelen er altijd een aantal die ondanks mijn onkunde mij niet bevallen. Selectie dient een gans jaar te duren, wees niet bang er één tussen uit te halen je hebt 99% zeker kans er een minderwaardige uit te halen en ook eens verwijderd, weet men het niet meer of het een slechte of een goeie was.

 

Op eigen hok:

 

Is deze week nog een prachtige jonge duiver thuis gekomen van  Gueret, hij zag er al bij al nog in goede staat uit, het duivinnetje die vorige week donderdag graat mager thuis kwam, herstelt te traag, met dergelijke exemplaren kan men in de toekomst niets meer aanvangen, zelfs niet op het kweekhok. Destijds werd mijn "Kelly 925-09" opgeraapt in Turnhout na een slechte Argenton, nog voor de vlucht noch voor de kweek  was ze volledig waardeloos ondanks haar super resultaten vooraf. Volgende week krijgen ze hun thee met muitzaad kuur, 8 dagen.

 

Weetje van de week:

 

Beschadigde pennen, nu tijdens de rui dringend behandelen, hok ontsmetten tegen parasieten met Solvac (Bayer) en de duiven behandelen met een nekdruppel "Antiparasiticum" 

 

 

Tot volgende week

 

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info