naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (196)

vrijdag 4 juli 2014
 

Het voorbije weekend was er nogal eentje, donderdagavond inkorven voor Gueret nationaal, vrijdagavond jonge duiven Fontenay, zaterdag 2e ronde inkorven Arras, ook op zaterdag duiven opwachten van Fontenay, iedereen heeft er van gehoord, ook hier liep het behoorlijk mis met 39 duiven in de race was er op zaterdagavond niks thuis, dan ben je beter dat je niet naar uw hok gaat want het is een verschrikkelijk zicht, de duiven los om 12u voor 330 km en na 10u vliegen niks op het hok, wat is er mis gegaan er wordt zoveel verteld de echte oorzaak zal waarschijnlijk wel een samenloop van verschillende oorzaken zijn, het is gemakkelijk iemand met de vinger te wijzen, maar wie iets doet kan iets misdoen, niemand heeft het weer in handen, niemand is helderziende ik zal dan ook de laatste zijn om iemand de schuld te geven. Maar het neemt niet weg dat voor velen het jonge duiven seizoen in W-Vlaanderen en een stuk O-Vlaanderen voor het merendeel voorbij is. Op sommige sites maakt men gewag van een verlies van 10%, dit is afstand praat, wij die er tussen zitten weten beter, ik ken nagenoeg geen vriend die al zijn jongen thuis heeft gekregen, als men er maar 2 mee heeft en men is 1 kwijt dan betekent dit toch een verlies van 50%, 3 mee 1 kwijt is toch 33% in de volksmond van, och ge zijt er maar 1 kwijt maar men vervalst de  verlies cijfers. Wie zijn hok volledig mee had kent verliezen van boven de 20% en mag hiermee zeker tevreden zijn, hou er ook rekening mee dat duiven die op maandag en dinsdag thuiskwamen enorm hadden afgezien en voor de toekomst zal men hiermee moeten afwachten hoe ze uiteindelijk herstellen. Op zondag werden de duiven van Arras (100km) gelost in de namiddag, deze kwamen al bij al vlot naar huis, de nationale vlucht uit Gueret (540 km) werd op maandag gelost, hij kende een traag verloop maar het werd een normale vlucht.

 

Email:

 Beste,

Aangezien u mij in het verleden al hebt bijgestaan met tips en goede raad wend ik mij daarom opnieuw tot u.

Mijn jonge duiven presteerden de eerste 5 weken (naar mijn normen) goed. Verschillende prijzen per 100-tal en een hoog prijspercentage.

Na Clermont van 22/06 merkte ik echter dat ze wat lichter en slap aanvoelden. Op Clermont van 29/06 was het resultaat voor mij onvoldoende met 6 pr/13 waarvan slechts 3 net per 10-tal.

Deze week voelen ze nog slapper en ook scherp aan en daarom is mijn vraag : zou ik ze terug rond kunnen krijgen met iets van Bony ?

Ik ben heel spaarzaam met vitaminen en supplementen, behalve magnesium van Herbots en (door uw advies) bony sgr krijgen ze niets extra. 

 

Andere tips zijn natuurlijk ook welkom.

ps; een dierenartsbezoek zou mij misschien ook kunnen helpen maar mijn aller-slechtste uitslag ooit behaalde ik in 2011 na een bezoekje aan die man.

2012 en 2013 waren goed zonder bezoek en gekuur.

 

 Sportieve groeten en nogmaals proficiat met uw "national" en alweer sterk seizoen.

K. D.

 

Antwoord:

Hierop een antwoord geven op afstand zonder de situatie ter plaatse te zien is zeer moeilijk, natuurlijk de handelwijze van deze vriend is  gans tegenovergesteld als mijn werkwijze. Ik geloof wel in voedingsupplementen en geloof nog meer in een verantwoorde medische begeleiding, de opmerking die hier vermeld wordt dat na het dierenartsbezoek zijn slechtste resultaat werd behaald kan ik inkomen, als je zo weinig in een dierenarts geloofd ga je maar als het absoluut niet meer gaat en dan weet je toch zelf dat er op niet veel moet gehoopt worden als je die duiven speelt. Dat zijn duiven slap en scherp aanvoelen kan volgens mij wijzen op een medische besmetting maar ook moet vermeld dat de vlucht die ze gevlogen hebben ook geen lachertje was. Een prijsduur van 1 uur voor 200km kun je bezwaarlijk een vlot verloop noemen. Wat had ik met die duiven gedaan, ze zeker en vast laten onderzoeken door een gespecialiseerd duivenarts, dan weet je al waar je staat op medisch vlak, verder hadden ze bij thuiskomst elektrolyten en aminozuren in hun drinken gekregen en een 2-3 dagen proteïnen gegeven om  zo vlug mogelijk te herstellen, duiven die verlicht zijn voeder ik ook graag P40 korrel van Kasper bij, als voeder krijgen ze de 2 eerste dagen Matador Turbo bevochtigt met vliegolie en opgedroogd met de proteïnen. Ook komt BMT erbij te pas. Deze handelwijze verstrekt uw duiven direct nieuwe energie, de tijd van bij thuiskomst zuivering is al lang verleden tijd.

Ik vond deze vraag interessant om via de kroniek te beantwoorden, misschien kunnen anderen er ook iets aan hebben.

 

Op eigen hok:

 

gaan we het niet meer hebben over de catastrofe van Fontenay er is al genoeg over gepraat. Gedane zaken nemen geen keer hoe pijnlijk het ook soms mag zijn. De jongste vlogen Arras (100 km) als training en kwamen zeer vlot naar huis, eentje kwam niet meer. De 21 duiven van Gueret hadden wat last van het lange verblijft in de korf, mijn eerste duif goed voor lokaal de 1e prijs en 26e nationaal kwam prachtig thuis vol zwier, maar een wachttijd van meer dan 10 minuten is te lang, al bij al goed gespeeld vermits de juiste duiven als eerste arriveerden, maar we zijn misschien teveel gewoon. Alles is thuisgekomen zonder problemen. Door de slechte weervoorspellingen en code rood in Nederland heb ik ook besloten om dit weekend geen enkele duif in te korven, voor kampioenschappen speel ik niet maar heb nog minder zin om super duivinnen te verliezen, al zou het geen probleem geweest zijn om ze terug in te korven, enkel het weer heeft mij weerhouden. Na het weekend zal ik weten als ik fout of goed gehandeld heb, duivinnen thuishouden is altijd risico vol, maar soms moet een mens een besluit nemen waar men niet op voorhand het resultaat van kent.

 

Weetje van de week:

 

    De eerste dagen na de thuiskomst geven we achtereen volgens Elektrolyten en koolhydraten (suikers) in het drinkwater. Een paar dagen voor de inkorving wordt het percentage maïs opgedreven naar ongeveer 50% van hun dagelijks rantsoen. (Blog: Michel Vanlint)  (persoonlijke noot: kun je ook bereiken met voederen P40 korrel  van Kasper 75% gemalen maïs)

 

Felicitatie:

 

Graag feliciteer ik mijn buurman Marnick De Neve met zijn Provinciale winst en 3e nationale plaats op Gueret.  Proficiat Marnick.

 

Tot volgende maal,

 

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info