naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (191)

vrijdag 30 mei 2014
 

Vorig weekend was een storm weekend in het voordeel, maar is voor velen anders uitgedraaid al was veel afhankelijk van de lossingplaats. In Oost-Vlaanderen hadden we de provinciale Chateauroux gelost om 7u35 (vond dit persoonlijk een beetje te vroeg, maar wie ben ik) zouden de duiven naar mijn persoonlijke mening een snelheid halen tussen 1700 à 1600 m/m, groot was mijn verrassing toen er een duif aankwam die meer dan 1700m/m vloog, het was maar het begin van mijn verrassingen, 10 km verder op vloog een duif 1875m/m, zo kwam ik zonder rekening te houden met de overvlucht 20 minuten na zijn duif te klokken, met zelf 25 duiven in vlucht dan weet je het, maar bij het verschijnen van de provinciale uitslag staat mijn duif op de 12e plaats geklasseerd tegen 3842 duiven, dan ben ik toch de mening toegedaan dat je niet kunt praten van een normaal vlucht verloop, om de prijzen te verdelen heeft men meer dan 1u15 nodig. Voor mijn duiven was het iets te vlug naar hun zin, en kwamen druppels gewijs naar huis van achter, wonende in kortvlucht ben je dan de pineut, excuses zoeken, neen, het was zwak wat mijn resultaat betreft, wie wint lacht, maar de winnaar had 11 duiven in concours en tekent zijn 11e afgegeven als eerste, dat doet mij toch veronderstellen dat het niet zijn beste duif was en zeker niet verwacht. Bij velen viel een onverwachte duif als eerste op de plank. Ik zeg dikwijls het zijn deze vluchten die de duivensport in leven houden, velen die nu in de top vermeld staan vind je ander onderaan de uitslag, pas op ik wil hun prestatie niet minimaliseren. Dit weekend begint het nationaal programma, de eerste cijfers kennende mag het een super start genoemd worden wat aantal ingekorfde duiven betreft zowel Bourges als Limoges, bij ons in VZW Fondclub Eeklo waren er 896 d op Limoges en 790 ja & 654 ou op Bourges, mooie aantallen. Als de vlucht nu nog vlot verloopt is alles goed.

Reacties op vorige kroniek betreffende het gering aanmelden van onze verdwaalde duiven waren meestal slechte ervaringen met de liefhebber eigenaars, zoals een sportvriend meld een duif aan Mr P. uit Maria-Aalter, P. vraagt de duif los te laten, de aanmelder moet toevallig in Aalter zijn (woont in Dentergem) en lost zijn duif in Aalter, maar bij thuiskomst zit het duifje terug in Dentergem i.p.v. naar Maria-Aalter te vliegen, afstand +- 5km van haar hok waar ze gelost werd,  in het bij zijn van vrienden, maar nu begint de story, het duifje wordt opnieuw aangemeld aan P. die de aanmelder begint uit te schelden dat hij zijn duif wil behouden en dat hij nooit het eigendomsbewijs zal krijgen om af te sluiten met ik ken die praktijken om iemands anders duiven te houden, dan werd de telefoon dicht gegooid laat staan dat er nog een "dank je wel" afkon. Zoals ik zei zijn sportvrienden die op dergelijke wijze met meldingen omgaan de schuldigen van het probleem. Ook een reactie van een niet duivenliefhebber, duif in de tuin, beetje rijst, brood na een paar dagen in de garage kunnen vangen, aangemeld, antwoord van de eigenaar, ruw weg "trek het de kop uit" deze dieren vriend bracht deze duif 45 km verder naar een dieren opvangcenter, weet dat de eigenaar amper zich 10 km hoefde te verplaatsen om zijn duif af te halen. Dat is grote anti reclame voor onze sport daar deze mensen dit hun leven onthouden en dikwijls verder vertellen aan buitenstaanders.

 

Op eigen hok:

 

was het op prestaties een weekend in mineur, ondanks de 12e plaats oude en 23e plaats jaarse provinciaal op respectievelijk 3842 oude & 3616 jaarlingen, lokaal, 524 oude 5e en 3/7, de duivin die zich als eerste meldde was "Mistry Griet 209-12" een rechtstreekse Hans Claeys Ursel uit zijn Van Houcke-DeCeuninck lijn. 537 jaarlingen 4-43-70-77  en 6/18.     's Avonds ontbrak super duivin "Lotje 648-13" gelukkig kwam ze zondag voormiddag thuis, vermits ze nog niet volledig herstel is mag ze dit weekend thuisblijven. De duivinnen zijn nu richting Bourges, afwachten wat het wordt.

De oudste jongen vlogen hun 1e Frankrijk vlucht (100km) 47 stuks voor port, 30 zouden zich geklasseerd hebben, slechts eentje ging verloren. Dit weekend staat hun 2e vlucht geprogrammeerd.

Maandag namiddag kwam een Nederlandse 4-jaarse duiver bij de jongste duiven binnen, een prachtige duif, in sloot hem niet op en liet hem mee eten en vliegen met de jonge, hij is hier gebleven tot vrijdag morgen, dan zal hij zich voldoende hersteld gevoeld hebben om zijn weg verder te zetten, hopelijk doen nog liefhebbers dit, zo zouden velen terug hun huis bereiken.

 

Weetje van de week:

 

 * half-volle melk aan de kook brengen, juist voor kookpunt een citroen er in uitpersen, de melk schift, zeven, de bekomen vloeistof 1/3 toevoegen aan drinkwater = goed voor darmen en dons val.

 

 

Tot volgende maal,

 

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info