naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (187)

vrijdag 2 mei 2014
 

Vorig weekend omschrijven is eenvoudig "gejaagd door de wind" snelheden van boven de 1800m/m zijn in onze regio normaal, meer westelijk halen ze zelfs +1900m/m, wie dan zijn huis past en vlot binnen gaat is de winnaar, sommige maken van dergelijke winnaars ordinaire poepjes windduiven, ik zie dit anders, het zijn duiven die uit hun doppen gekeken hebben en meestal in super conditie verkeren. In meerdere verenigingen waren er vooruitvliegers, ook dit is normaal te noemen bij dergelijk weer, het zijn duiven die in een andere luchtlaag hebben gevlogen waar de wind in het voordeel net nog iets harder waaide. Van de 4 vluchten in april zijn er 3 boven de 1500m/m op de westenlijn vervlogen, een haalde 1250m/m, maar voor dit weekend voorspelt men NO-wind  +15km, ook gaan onze duiven voor de eerste maal boven Parijs, voor ons 330km, toch 2 factoren die de aankomsten dit weekend een andere wending zouden kunnen geven. Op de westenlijn koos men Fontenay te spelen, ligt heel westelijk voor de Oost-Vlaamse clubs, ik ben er niet gerust in maar het is voor iedereen gelijk dus wachten wij maar af, enig voordeel zal zijn dat de Oost-Vlaamse duiven een aparte lossing hebben waar dit vorig jaar niet was, toen gingen hier in onze regio bij vele vrienden die in W-Vl inkorfden meerdere goede halve-fond duiven verloren. Dit weekend weten we meer.

Deze week het bezoek gekregen van een liefhebber, klaagde de duurte van het duivenspel aan, maar als ik hem dan vroeg over hoeveel duiven hij beschikte was het antwoord, 20 weduwnaars en 60 jongen, mijn antwoord was vlug gegeven, "dood er de helft van, de rekening zal 50% dalen" velen denken niet na als ze aan het kweken gaan en zien in ieder jong een toekomstige goeie duif, de realiteit is gans anders. Zijn resultaten waren behalve deze van het laatste weekend ontgoochelend geweest, in de loop van vorige week had hij de dierenarts bezocht en medicatie toegediend, misschien vandaar het betere resultaat, maar terug ja consultatie en dure medicatie, hij stelde de noodzakelijkheid ervan in vraag ondanks de vaststelling van zijn beter resultaat. Hij beweert zijn duiven super te verzorgen, mijn respons "wat noem jij super verzorgen?" zijn antwoord, dagelijks 2 x poetsen en de drinkpotten uitkuisen, kijk als nu iets is dat ik niet echt noodzakelijk vind is het juist dit, 2 x uw hok kuisen per dag is 2 x uw duiven verontrusten en op een hok hoort rust, ook de noodzakelijkheid van de drinkpot dagelijks te kuisen en te ontsmetten vind ik ook niet nodig als men geen medicatie verstrekt, pas op nu verkondig ik niet dat mijn drinkpot niet gereinigd wordt, zeker wel maar reinigen en reinigen is 2, hier is het dagelijks eens met een borstel erin roeren uitgieten en opnieuw opvullen, op zaterdag worden ze dan volledig ontsmet met Virkon S, onze vriend was verbaasd, reinigen hok en drinkpot geen goede verzorging? Ik zei niet slechte verzorging maar dit is maar een begin, echte verzorging is uw duiven begeleiden, bekijken, zien als er iets mis gaat, bij thuiskomst ze geven wat ze nodig hebben, tijdens de voorbereiding hun gedragingen en eetlust opvolgen, rekening houden met de weeromstandigheden, de nachttemperatuur, koudere nachten vragen meer energie die moeten ze van de verzorger krijgen, voeding aanpassen naar de komende vlucht, in welke weeromstandigheden zal hij vervlogen worden, dat is duiven verzorgen en daar komen veel collega's in te kort, jammer.

 

Op eigen hok,

 

Start het halve-fond seizoen, dit weekend 330km volgend 420km, vanaf nu begint het werkelijk spel voor mij en mijn duiven, het is het geliefkoosd terrein, hopelijk worden we dit seizoen gespaard van vluchten als vorig jaar Poitiers, maar ieder jaar komt er wel een tussen. De laatjes deden terug 40 km met de vereniging, alles thuis, bij vrienden die hun jonge duiven voor de 1e x mee hadden verliep het heel wat moeilijker en stelden 's avonds meerdere lege plaatsen vast, NO-wind is geen ideale omstandigheid om jonge duiven te trainen, maar de start nadert en we willen mee zijn van in het begin. De oudste jongen trainden 15 km alles thuis, we zien dit graag, ook het bewijs dat de adeno perikelen voorbij zullen zijn.

 

Resultaat vorig weekend:  Clermont 205km   1788m/m

 

246 jaarse: 3-8-9-10-24-45-77-78-79-86    10/19

 

295 oude: 7-19-25-50-68-71-72   7/8

 

Verbond:

 

546 jaarse: 8-30-31-32-78-137-210-211-224   10/19

 

538 oude: 35-65-73-118-156-160-162

 

Hier valt onmiddellijk op dat de overvlucht het laken naar zich toe trok, maar het valt ook niet te ontkennen dat ze ginds super duivenliefhebbers hebben.

 

Mijn eerste duiven:  Bij de jaarse zijn de 2 eersten dezelfde als vorige week toen een snelheid van 1250 nu +1700, toch geen slecht teken,  "3e pr Alice 302-13" dochter "Zorro 186-10  (Demely Liliane) x Alisia 225-10 (oude basis) "8e prijs  Tania 025-13" dochter super kweker "Herman 728-07"

 

Weetje van de week:

 

hoe meer medicamenten, hoe minder prijzen.....   maar zonder lukt het niet meer

 

 

Tot volgende maal allen succes volgend weekend.

 

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info