naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (176)

vrijdag 14 februari 2014
 

Winter krijgen we niet, maar nu gaan zeggen dat het ideaal weer is voor onze duiven, zou ik nu toch ook niet stellen.  Zachte temperaturen, ja dat wel, maar regen en wind zorgen wel voor minder gezellige toestanden.

Vrijdagnamiddag de jonge duiven uitgelaten, terug regen en wind maar ik sta er op ze dagelijks uit te laten, jonge duiven een of twee dagen niet uitlaten is om verliezen vragen, liever een half uur in de regen dan... Als verzorging krijgen ze enkel supplementen en in hun drinken gaat regelmatig Bonychol, Probiotica, SGR enkel om hun een natuurlijke weerstand te laten vormen, ook krijgen ze regelmatig Nucleovit olie, bakkersgist, biestmelk over het voer, alles is goed behalve medicatie, hopelijk kunnen we het zo houden tot wanneer ik ze zal opleren. Als voeding krijgen ze zoals vroeger reeds geschreven kweekmengeling tot half maart. Ze beginnen ook hun kleine pluimpjes te lossen sommigen onder hen zelfs hun eerste pen, dit is een gevolg van de belichting tijdens het opgroeien, nagenoeg stopt dit altijd  na dit eentje. Verduisteren start hier nadat ze beginnen wegtrekken  tussen +- half maart tot begin april, wel duurt de donkere periode hier tot +- 10 juli, de voorbereidende vluchten tellen hier enkel als opleren, de nadruk wordt gelegd op de vluchten vanaf 420km.  Dit heeft ook het voordeel dat ik meer aandacht kan blijven geven aan de oude en jaarse vliegduiven. Deze trainen nu volop, zelfs wat te veel maar laat ze maar doen, beter zo dan als ze niet willen vliegen. In winter form geloof ik niet en zeker niet in de huidige weer toestanden. Bij vorst en helder weer kan een forme prik komen maar dit is nog niet onmiddellijk in het vooruitzicht, of zullen we hem krijgen in maart wanneer we de oude moeten opleren?  Als voorbereiding op het seizoen krijgen ze nu op voorschrift  van Dr Boskamp een 10 daagse kuur tegen paratyfus enz.... dit doe ik reeds jaren na elkaar, wie nu zijn duiven 100% zuiver zet kan dan tijdens het seizoen met eenvoudige ontsmettingen na thuiskomst ze in perfecte conditie  houden.  Op het kweekhok beginnen ze naar elkaar te kijken voor de 3e ronde, een aantal zullen gescheiden worden, enkel deze op het tuinhok blijven nog 1 ronde samen, nadien worden ze dan verkoppeld met een andere partner maar zover zijn we nog niet.

Ik kreeg deze week een émail met de vraag dat zijn duivers te slappe mest produceerden, onmiddellijk wist ik de oorzaak het is gans normaal dat duiven die gescheiden worden in een stress situatie terecht komen en daardoor dunnere mest vormen. Blijf er af met medicatie want die duiven zijn niet ziek en zullen na een week terug perfecte mest geven.

 

Op eigen hok,

is het druk en toch valt er weinig over te schrijven, het zijn de gewone dag dagelijkse bekommernissen een goede verzorging, eten en drinken, mineralen enz... een echte duivenliefhebber moet 3 ogen hebben op zijn hok, het laatste koppeltje dat gespeend werd vond tussen de oudere jongen te weinig eten, even apart voederen voor de ouderen binnenkomen. Als je uw hok opgaat, kijk, ruik en hoor, hierin zit een groot deel van het succes van duiven houden.

 

Weetje van de week:

* 1 maand biestmelk voor vluchtseizoen over het voer

     natuurlijk, gezond, zuiverend, weerstand opbouwend

Tot volgende maal,

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info