naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (172)

vrijdag 17 januari 2014
 

De natuur staat op zijn kop, temperaturen buiten proportie, vorst hebben we nog niet gehad, neen moet niet maar gaan we dan terug winterweer krijgen als de jongen duiven dienen buiten te komen of nog later als we de duiven gaan beginnen opleren zoals vorig jaar einde maart, begin april, het weer is onvoorspelbaar, door deze zachte periode groeien de "winter"jongen als waren het zomerjongen, wie nu op de sukkel is mag er zeker van zijn dat er iets fout is aan de ouderdieren. De ingepluimde jongen werden deze week op de bodem van het hok geplaatst, de duivers werden terug naar de volière gebracht, de a.s. vliegduivinnen moeten de jongen alleen groot brengen, 28 duivinnen moeten instaan voor 54 jongen,  indien er één vermagert wordt ze van het vlieghok verwijderd, wie het kweken niet aankan zal ook geen 4-500 km wekelijks aankunnen, dus beter tijdig verwijderen. Uiteraard worden ze 4 x daags gevoederd, en rond de klok van 16u tot wanneer het donker wordt krijgen ze nog een paar maal extra eten, alvorens ze de nacht ingaan proppen ze hun jongen het kropje vol. De jongen mag je niet horen en moeten rustig in hun nestschotel blijven liggen, een 20-21 dagen oud gaan ze zelf mee eten aan de voederbak, zo kun je ze spenen zonder enige terugval. Spenen doe ik op 25 dagen ouderdom, achterblijvers haal je er onmiddellijk van tussen, hiermee bedoel ik niet "de kleine", achterblijvers herken je aan hun piepend geluid en steeds met open gespreide vleugels lopen als uitgehongerde beestjes, weg ermee deze zullen tijdens het seizoen toch maar uw centen vervliegen. Spenen doe ik 's avonds, ze hebben een volle krop voer op en krijgen pas de volgende avond wat te eten, plaats je er onmiddellijk eten bij dan zullen ze het toch maar bevuilen en het is ook beter hun onmiddellijk gedisciplineerd te leren eten. Hoe, voeder in een eetbak na een half uur alles verwijderen, 's avond de restant eerst voorschotelen en dan bijvullen terug een half uur. Hun voer bestaat uit kweekmengeling maar voorafgegaan met een portie zuivere maïs om grote granen te leren eten. Eens allen gespeend zullen ze een 5-6 dagen SL-Mix krijgen van Dr Boskamp, hiermee zuivert ge uw jonge duiven van tricho, cocci, hexamitiaisis, darminfecties w.o. Escherichia coli, Salmonella infecties, later kun je het ook gebruiken bij eventuele Adeno-infecties, het wordt verstrekt via het voer 5 gr per kg gedurende 6 dagen, nadien een 3tal dagen probiotica en uw jongen zijn klaar om te vaccineren tegen paramyxo en pokken, want weet dat een vaccin maar zijn vruchten afwerpt als het gebeurt bij een gezonde duif. Wie kan laat zijn duiven enten met Paramyxo-Herpes en dit 2 x  laten doen mag van een degelijke resistentie tegen beide verzekerd zijn. Het kost wat meer maar beter voorkomen dan genezen.  Eens op hun hok mogen ze tevens 2 à 3 x per week SGR krijgen  op andere dagen Omega 3 olie over het eten, ik geef de voorkeur aan Nucleovit olie Omega 3, want de  rui treed vrij vlug in bij winterjongen.

Op de kroniek van vorige week kreeg ik enkele vragen, "is het nodig tijdens de kweek de ouders zo veel supplementen toe te dienen?" Ik heb dan gewoon geantwoord: Landbouwer A & B, planten elk een partij aardappelen, A bemeste zijn grond, B niet, beiden zullen aardappelen rooien maar....  vul zelf maar in....

Op eigen hok:

Zijn de meeste jongen op de bodem in voorbereiding  op het spenen, het is tevens ook beter omdat ze alles gevoederd krijgen, in hun woonbak krijgen ze enkel voer opgenomen door hun ouders nu worden ze door alle aanwezige duiven gevoederd, de één neemt meer grof eten, de andere fijn, nog anderen nemen ook meer mineralen op, zo hebben ze een volledige voeding. De kweekduiven hebben voor de 2e maal gelegd, deze ronde blijft volledig hier en zal gespeeld worden.

Weetje van de week:

* Duiveneieren = waardevolle voedingsmiddelen = rijk aan vitaminen, mineralen, vetzuren. Eigeel en eiwit onder het eten mengen. (Klaar maken en geven, eiwitten bederven vlug)

Tot volgende maal,

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info