naar de startpagina
start vluchtkalender uitslagen contact

Kroniek - Astere Vergotte

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (166)

vrijdag 13 december 2013
 

De leg is volop aan gang, hier leggen ze niet allen op dezelfde dag, neen ik ben al heel tevreden dat er op 3 dagen na het eerste ei reeds 60% van de koppels gelegd hebben, toch is het opmerkelijk dat belichten een goede zaak is tijdens de winterkweek, de vliegduivinnen komen toch een paar dagen achterop. Waarop tijdens en voor de leg zeker aandacht moet geschonken worden is dat de duivinnen soms geen tijd krijgen om iets te eten, drinken of mineralen tot zich te nemen door het hevig drijven van hun duiver, voorzie ze hiervoor van een potje voer, drinken en mineralen in hun woonbak. Een te kort aan mineralen kan voor minderwaardige eieren zorgen, al is men daar nooit vrij van, ook ik werd hiermee geconfronteerd een jonge duivin legde een misvormd ei, zoiets had ik nog nooit gezien, gelukkig dat ze het zelf heeft kunnen leggen, meestal moeten dergelijke eieren door een duivenarts worden afgehaald, buiten verwachting was haar 2e ei perfect. Toch gaan we haar laten herstellen en terug koppelen bij de volgende kweekronde.

Haar duiver gaan we aan een andere ♀koppelen. Uit de betere kweekduivers heeft men graag  vroege jongen, al zullen ze hier niet allen blijven en aangeboden worden. Ik doe dit reeds meerdere jaren met een deel van de eerste ronde zo kan ik een 2e ronde voor mij kweken, dat heeft  geen nadelige gevolgen voor het spel met de jonge duiven, in 2013 waren er goeie zowel van de eerste als tweede ronde bij het spelen op de nationaals. In tegenstelling tot vorige jaren heb ik een paar vechtersbazen, die gaan er hier onmiddellijk tussen uit, met dergelijke gasten is er geen rust op het hok en kun je niks aanvangen, wat ook hun afstamming is, hier zijn ze geen lang leven beschoren. Hou je ze op uw hok mag je ervan aan dat je vroeg of laat gebroken eieren hebt, beter voorkomen dan genezen, m.a.w. het is beter de oorzaak te verwijderen voor dat er brokken vallen.

Op eigen hok,

kwamen de eerste eieren na negen dagen koppeling, dit is typisch voor mijn duivinnen, ik denk dat dit ergens een gevolg is van een selectie door het duivinnenspel reeds jaren gaan de meeste paarlustigen  er tussen uit. Behalve het ene ei hierboven vermeld verloopt alles goed en rustig, de koppels komen beurtelings vrij, dat voorkomt heel wat gebroken eieren maar vraagt natuurlijk wat meer werk, voor wie uitwerken gaat is dit niet haalbaar. De duiven blijven verder licht gevoederd,  1/3 premium start, 1/3 super start, 1/3 kweek. dat zal aangehouden worden tot wanneer de jongen 3-5 dagen oud zijn, zwaar voer is nu niet nodig, tijdens het broeden verbruiken ze nagenoeg toch geen energie.

Allen een vlotte kweek en tot volgende maal,

Astere

http://www.everyoneweb.com/vergotte

email: pigeons.vergotte@gmail.com

 

Overige artikels

» lees alle artikels
 
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (einde) vrijdag 15 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (275) vrijdag 1 januari 2016
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (274) maandag 28 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (273) vrijdag 18 december 2015
» Mijn hok, duiven en alles er om heen. (272) vrijdag 11 december 2015

 

Reclame

Sponsors

Trudo FondClub
St-Truiden

klik voor meer info